Puistattavatko Suomen pakkaset? — Katso näitä karmivia kylmyysennätyksiä

Suomen pakkasennätys on huimat -51,5 astetta, ja se saavutettiin Kittilässä vuonna 1999. Maapallolta löytyy sitäkin hyytävämpiä seutuja.

Tässä maailman kymmenen kylmintä paikkaa.

1. Vostok, Etelämanner

Maailman kylmin kolkka on Etelämanner, joka on lähes kokonaan jään peitossa. Alueella ei ole pysyvää asutusta. Vain tutkijat asuvat tilapäisesti tutkimuskeskuksissaan. Maailman pakkasennätystä hallitsee venäläinen Vostokin tutkimusasema, jossa mitattiin vuoden 1983 heinäkuussa -89,2 astetta. Kylmin kuukausi Vostokissa on yleensä elokuu.

2. Plateau, Antarktis

Maailman toiseksi kylmin paikka löytyy niin ikään Etelämantereelta. Vuonna 1969 suljetun amerikkalaisen Plateau-tutkimusaseman pakkasennätys on -84 astetta. Vuoden keskilämpötila on 30 pakkasasteen tienoilla, ja kylmin kuukausi on heinäkuu.

3. Oimjakon, Siperia, Venäjä

Kylmin vakituisesti asuttu paikka on Siperia, jossa lämpötila laskee tammikuussa -50 asteeseen. Pohjoisen pallonpuoliskon epävirallista pakkasennätystä hallitsee Sahan tasavallassa sijaitseva Oimjakon, jossa lämpötila on käynyt -71,1 asteessa.

Alle tuhannen asukkaan kylässä talvi kestää yhdeksän kuukautta, joista kylmin on helmikuu. Tavallisena talvipäivänä lapset saavat leikkiä ulkona korkeintaan 20 minuuttia, jotta heidän keuhkonsa eivät vaurioidu. Hyytävässä ulkoilmassa muovipussi jäätyy muutamassa minuutissa ja hajoaa kuin lasi.

4. Verhojansk, Siperia, Venäjä

Sahan tasavallasta löytyy myös toinen hyinen paikka. Verhojanskin kaupungin pakkasennätys on -67,7 astetta. Talvi on hallitseva vuodenaika, ja kylmin kuukausi on heinäkuu.

Kesällä lämpötila voi nousta yli +30 asteen, joten kesän kuumimman ja talven kylmimmän päivän välinen lämpötilaero saattaa olla sata astetta.

5. North Ice, Grönlanti

Venäjän jälkeen kylmintä on Grönlannissa. North Ice -tutkimusasemalla asui brittiläinen retkikunta 1950-luvulla. Alhaisin lämpötila alueella on ollut -66 astetta. Kylmin kuukausi on helmikuu.

6. Eismitte, Grönlanti

Alfred Wegenerin johtama tutkimusryhmä perusti 1930-luvulla Grönlantiin Eismitte-nimisen tutkimusaseman. Eismitte sijaitsee nimensä mukaisesti keskellä jäätä. Kylmin kuukausi on helmikuu, ja alin mitattu lämpötila on -64,9 astetta.

7. Snag, Yukon, Kanada

Snag on pieni kylä Alaskan tiestä eroavan sivutien varrella. Se sijaitsee kattilan muotoisessa White River -laaksossa, jota koettelee viiltävä tuuli ja taivaan peittävä sumu. Kylmin kuukausi on tammikuu ja alin mitattu lämpötila on -65 astetta.

8. Prospect Creek, Alaska, USA

Alaskan Prospect Creekissa on rikottu useita Amerikan pakkasennätyksiä. Kylmimmillään on ollut -62 astetta. Alueella vallitsee subarktinen ilmasto eli suurimman osan vuodesta on talvi. Kylmin kuukausi on helmikuu. Prospect Alaska kasvoi, kun alueelle rakennettiin öljyputkea. Sääolosuhteet ovat muuttuneet entistä ankarimmiksi, ja paikka on hiljentynyt.

9. Fort Selkirk, Yukon, Kanada

Yukonin territorio pääsee listalle toistamiseen. Fort Selkirk oli lähes autioitunut 1950-luvulla äärimmäisen kylmän ilmaston takia, mutta on vironnut erinäisten järjestelyjen ansiosta. Kaupunkiin pääsee vain veneellä tai ilmateitse. Kylmin kuukausi on tammikuu, ja alin mitattu lämpötila on -58,9 astetta.

10. Rogers Pass, Montana, USA

Maailman kymmeneksi kylmin paikka sijaitsee Montanan pohjoispuolella, Yhdysvalloissa. Rogers Pass on itään päin lentävien lintujen suosiossa. Solassa voi nähdä usein joutsenia, lumi- ja kanadanhanhia, maa- ja valkopäämerikotkia sekä muita talvieläimiä. Kylmimmät kuukaudet ovat maalis- ja huhtikuu. Alin mitattu lämpötila on -56,5 astetta.

Lähteet: www.tiptoptens.com, www.wisegeek.com

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja