Espanjalaislehti matkusti Suomeen etsimään maailman onnellisimman maan salaisuutta – erityisesti rehellisyys ja into uida avannossa ihmetyttävät

Espanjalaislehti löytää suomalaisten onnellisuuden taustalta muun muassa avantouinnin, saunan, kansalaisistaan hyvän huolen pitävän yhteiskunnan sekä laajat urheilu- ja opiskelumahdollisuudet.

El Pais -lehden viikkoliitteen positiivisessa raportissa Suomi näyttäytyy lähes taianomaisena maana, joka pitää kansalaisistaan hyvää huolta ja jossa ihmiset ovat rehellisiä ja sinnikkäitä. Espanjalaislehden toimittaja ja kuvaaja ovat päättäneet lähteä tutkimaan suomalaisten onnen salaisuutta, koska maa on valittu jo kahtena vuonna peräkkäin maailman onnellisimmaksi maaksi.

Toimittaja Ana Alfageme aloittaa juttunsa Helsinki-Vantaan lentokentältä, jossa hän heti kärkeen säikähtää unohdettuaan rahapussinsa ja kännykän vessaan. Pian hän huoahtaa helpotuksesta saadessaan ne takaisin ja kertoo aikakauslehden testistä, jossa salkku jätettiin lojumaan 16 kaupunkiin maailmalla. Helsinki osoittautui testissä "rehellisimmäksi". 

– Nyt, kun saavun tähän maahan, jolla on ennätys niin monessa asiassa, saan heti kättelyssä todistaa nämä asiat todeksi. Melkein itken helpotuksesta. Nyt voin lähteä etsimään syitä suomalaisten onnellisuuteen, Alfageme kirjoittaa. 

Hän mainitsee, että onnellisuuden lisäksi Suomi on rankattu myös yhdeksi maailman vapaimmista ja vakaimmista maista.

Avantouinti ihmetyttää

Suomalaisten into uida avannossa nousee pitkässä artikkelissa esiin usein. Avantouimareista Alfageme kirjoittaa, että saunan lauteilla miehet ja naiset istuvat yhdessä, eikä kenenkään sukunimistä tai titteleistä olla kiinnostuneita –  siellä kaikki ovat tasa-arvoisia. Toimittajalle kerrotaan myös, että saunassa suomalaiset pääsevät vieraille puhumisen pelostaan.

Hän kertoo avantoon kiirehtivien naisten kommentoivan ohimennessään suomalaisten onnellisuutta.

–  Ajattelet, että olemme hulluja vai mitä?

– Niin, suomalaiset. Onnellisia ja alastomia, niinhän sitä sanotaan.

Jutussa kerrotaan myös entisen pääministeri Antti Rinteen analyysi suomalaisten onnen syistä.

– Yhteiskunnassamme oikeudenmukaisuus toteutuu. Hyvinvointivaltio tarkoittaa, että kaikilla on samat oikeudet opiskeluun ja sosiaalietuuksiin. Tämä on myös turvallinen maa kaikille. Luulen, että nämä kaksi asiaa ovat syy siihen, että olemme onnellisia, lehti siteeraa Rinnettä. 

Kauniainen – ihannekunta

Jutussa vieraillaan Kauniaisissa, joka on vuonna 2017 julkaistun kyselyn mukaan onnellisen maan onnellisin kunta. Kauniaisten kunnanjohtaja Christoffer Masar esittelee paikkaa espanjalaislehdelle.

– Sanotaan, että ainoa asia, mikä Kauniaisista puuttuu, on golf-kenttä, koska se ei mahdu tänne, Masar lohkaisee.

Toimittaja ja kuvaaja vierailevat myös Kauniaisten maanalaisessa monitoimihallissa. Jutussa kerrotaan, että hallissa on sata erilaista yhdistystä ja toimijaa, ja että Kauniaisten kunta käyttää kuntalaisten urheilumahdollisuuksiin kolme kertaa enemmän rahaa kuin suomalaiset kunnat keskimäärin.

– Kukkulan alla sijaitsevaan halliin pääsee portista, jonka takana alkaa elämä. Lapset juoksevat loputtomalta näyttävässä tunnelissa, nuoret pelaavat käsipalloa kivien ympäröimällä kentällä, teini-ikäiset voimistelijat nousevat kiipeilyseinällä, jutussa kuvaillaan Kauniaisten maanalaista elämää. 

Suomalainen sisu

Toimittaja ja kuvaaja vierailevat myös entisen kodittoman miehen kotona, ja tekstissä kerrotaan, että Suomi on ainoa maa Euroopan unionissa, joka tarjoaa kodittomille asuntoa ensimmäisenä keinona yrittää saada kodittomien elämää takaisin raiteilleen. 

– Vuonna 1987 kodittomia oli 18 000, kun nyt heitä on 5 500, Alfageme kirjoittaa.

Jutussa vieraillaan myös vauvaa kotona hoitavan isän luona,  yleisessä saunassa, Helsingin uudessa Oodi-kirjastossa ja Nuuksion kansallispuistossa. Suomalaisten laadukas koulutussysteemi nostetaan myös yhdeksi onnellisuutta selittäväksi tekijäksi. Toimittaja kertoo, että oppivelvollisuutta ollaan pidentämässä toista astetta koskevaksi.

Suomalainen sisu mainitaan muutamaankin otteeseen. Yksi haastateltava on sisusta kirjan kirjoittanut, Kanadasta Suomeen muuttanut toimittaja Katja Pantzar.

– Suomi on vähemmän kulutuskeskeinen ja lähellä luontoa. Elämäntapa on yksinkertaisempi ja enemmän ympäristöä huomioivampi. Olen täällä oppinut löytämään ratkaisuja, vaikka tilanteet olisivat haastavia ja hankalia. Se on sisua – sitä, että kohdatessamme vaikean tilanteen, me menemme sitä kohti sen sijaan, että yrittäisimme lakaista sen maton alle, Pantzar sanoo.

Avantouinti mainitaan myös Pantzarin harrastuksena.

Jutusta kertoi Suomessa ensin Ilta-Sanomat

Lue myös:

    Uusimmat