Mainos

Suomeen kahdenlaisia osakeyhtiöitä

Osakeyhtiöt jaetaan vastedes kahteen eri luokkaan. Uudet yhtiömuodot ovat yksityinen osakeyhtiö ja julkinen osakeyhtiö. Tasavallan presidentti vahvisti tänään osakeyhtiölain muutokset. Uudistettu laki tulee voimaan syyskuun alusta.

Vain julkisen osakeyhtiön osake tai muu arvopaperi voidaan vastedes ottaa julkiseen noteeraukseen esimerkiksi pörssissä. Julkisen osakeyhtiön osakepääoman on oltava vähintään 500 000 markkaa. Yksityisellä osakeyhtiöllä tämä vaatimus on 50 000 markkaa.

Muutokset näkyvät myös yhtiöiden nimissä. Yksityisen osakeyhtiön tunnus on edelleen "osakeyhtiö" ja lyhenteenä "oy". Ruotsiksi tunnus on edelleen "aktiebolag" eli "ab". Julkisen yhtiön tunnukseksi tulee "julkinen osakeyhtiö". Lyhenteenä se on kirjainhirviö "oyj". Ruotsiksi tunnus on "publigt aktiebolag" eli "abp".

Muutosten taustalla on halu lisätä luottamusta julkisiin arvopaperimarkkinoihin. Uuden lain tultua voimaan yleisörahoitusta hankkiviin yhtiöihin voidaan soveltaa nykyistä ankarampia, myös EU:n lainsäädännön täyttäviä normeja. Toisaalta halutaan säilyttää mahdollisuus pienimuotoisen liiketoiminnan harjoittamiseen osakeyhtiömuodossa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.