Suomalaisten maku muuttunut: Tällainen kiuas halutaan nyt!

Kiukaasta on tulossa saunan sisustuselementti. Kosteiden ja lempeiden löylyjen lisäksi yksittäiseltä kiukaalta vaaditaan monia ominaisuuksia, kuten mahdollisuuksia lämmittää sekä sähköllä että puulla.

Suomalainen saunoja odottaa kiukaalta erilaisia ominaisuuksia, kertovat kiuasvalmistajat. Markkinoilla onkin nyt monenlaisia saunan sydämiä, josta löytyy tekniikkaa aina ohjauspaneeleista ja kosketusnäytöistä lähtien. Energian säästäminen on myös otettu huomioon, sillä saunan lämpötilaa voi useimmiten ohjata jopa asteen tarkkuudella.

Perheyritys Aurinkokiukaan toimitusjohtaja Pekka Pirinen kertoo huomanneensa, että ihmisten mukavuudenhalu on kasvanut ja se näkyy esimerkiksi lämmitystavoissa. Pirisen mukaan ihmiset haluavat nauttia nopeasta lämpenevästä sähkösaunasta mutta samalla myös puusaunan ritinästä ja loimusta.

– Puukiukaita tulee entistä enemmän uusiin omakotitaloihin ja ihmiset muuttavat vanhojenkin talojen sähkökiukaita puukiukaiksi, Pirinen kertoo.

Kiuas saa saunan muistuttamaan kylpylää

Muotoiluun panostava Tulikivi on tuonut markkinoille parin vuoden ajan keraamisia ja valkoisia sähkökiukaita perinteisempien kiukaittensa rinnalle.

– Olemme lähteneet rakentamaan meidän kiuasperhettä uudenlaisista lähtökohdista. Panostamme turvallisuuteen eli olemme rakentaneet kiukaat niin, että niihin voi jopa nojata, kertoo Tulikiven myynti- ja markkinointijohtaja Anu Vauhkonen.

Runsas kivimassa takaa Vauhkosen mukaan sen, että kiukaat päästävät saunaan höyrymäistä lämpöä.

– Olemme halunneet lähteä rakentamaan sisustustuotetta saunaan, että kiuas on yksi huonekalu siellä. Esimerkiksi keraamisen kiukaan voi asentaa lähes lauteisiin kiinni, sanoo Vauhkonen.

Kiukaiden vientiin on kiinnostusta

Aurinkokiukaiden viennin Pirinen kertoo olevan vielä pientä, mutta yrityksen kiukaita on viety ulkosuomalaisten koteihin muun muassa Hollantiin ja Sveitsiin. Myös suomalaisjoukoille Afganistaniin on toimitettu kiukaat.

– Pienille yrityksille olisi tärkeää löytää yhteistyökumppani, jotta vientiä syntyisi.

Suomalainen saunakulttuuri on ollut viime aikoina näkyvästi esillä ulkomaisessa mediassa. Pirinen tietää, että Yhdysvaltojen lisäksi Saksassa saunomisesta on tulossa suosittua. Maassa on nyt noin kaksi miljoonaa saunaa.

Lue lisää:

MTV3 Koti:

Mari Mäkinen / MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja