Tiesitkö: Näin loihdit saunaan parhaat löylyt

Saunomisen puolestapuhuja presidentti Kekkonen ei suostunut kapuamaan lauteille, jos saunan mittari ei värissyt yli 80 asteen. Missä lämpötilassa nautitaan parhaista löylyistä?

Juhannuksena mökkiensaunojen piipuista tupruttaa savua ympäri Suomen. Saunanpesään isketään halkoa toisen perään, jotta kesävieraille saataisiin tarjottua taatusti mieleenpainuvat löylyt.

– Suomalaisilla on usein tapana lämmittää saunansa vieraille hiukan kuumemmaksi kuin tavallisesti omassa käytössä. Ehkä siinä on mukana sellaista leikkimielistä uhoa, että halutaan näyttää kuinka kiukaasta löytyy tehoja, Suomen Saunaseuran toiminnanjohtajan pestistä vastikään eläkkeelle jäänyt Seppo Pukkila naurahtaa.

Saunaseuran suosituksen mukaan parhaat löylyt saa silloin, kun kosteuden ja lämmön suhde on saunassa tasapainossa. Lämpömittarilukemat heittelevät suuntaan ja toiseen kiuastyypistä ja saunarakennuksesta riippuen.

– Ei ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa saunomislämpötilaa, sillä jokaisen saunojan oma ihomittari on se paras mittari, Pukkila linjaa.

Pehmeän kosteat löylyt tarjoavassa perinteisessä puusaunassa mittari kipuaa Saunaseuran suositusten mukaan miellyttävissä löylyissä kuitenkin noin 85–95 asteeseen.

– Saunominen on aina yksilöllistä. Perussääntönä on kuitenkin se, että ei ole olemassa minkäänlaisia yleispäteviä sääntöjä ja vankkumattomia ohjeistuksia lämmön suhteen. Toiset pitävät valjummista ja toiset kovemmista löylyistä, Pukkila summaa.

Saunaisäntänä pitkään toimineen Pukkilan mukaan löylyistä nauttii parhaiten, kun niitä malttaa odotella rauhassa.

– Saunaan mentäessä pestään ensiksi pois päivän pölyt ja Chanelit. Löylyä ei heitetä kiukaalle heti, vaan ensin nautitaan lämmöstä muutama minuutti ja viritetään keho hikoilulle. Ensimmäisellä kauhallisella aktivoidaan iho hikoiluun. Vähitellen löylyä voi lisätä ja saunomista jatkaa niin kauan kuin hyvältä tuntuu. Pienet vilvoittelut kuuluvat toki asiaan.

Lue myös

Tanja Korpela/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja