Mainos

Suomalaisten hurja merihätä Atlantilla: Äyskäröivät vettä kaksi vuorokautta

Kaksi suomalaismiestä on pelastettu merihädästä Britannian meripelastusalueella.

Falmouthin rannikkovartiosto sai tiedon merihätään joutuneista miehistä puoli seitsemän aikaan aamulla. Pelastustöissä oli mukana radion välityksellä myös miinalaiva Pohjanmaa, joka oli tapahtuma-aikaan koulutusmatkalla Englannissa.

Merihätään joutunut suomalaisalus oli lähtenyt matkaan Azoreilta 7. toukokuuta. Alus joutui ongelmiin reilun tuhannen kilometrin päästä Lounais-Englantiin kuuluvilta Scillysaarilta.

– Miehet olivat siirtämässä purjevenettä Karibialta Suomeen, kun se oli joutunut myrskyn keskelle, suomalaisalukseen yhteydessä ollut yliluutnantti Antti Kurkivuori kertoo.

Kurkivuoren saamien tietojen mukaan vene oli pyörähtänyt myrskyssä pari kertaa ympäri, laivaan oli tullut vuoto ja sen masto oli katkennut.

– Ensimmäisen kerran kun otin veneeseen yhteyttä, miehet kertoivat, että veneen sisällä oli 40 senttiä vettä. Miehet olivat käytännössä äyskäröineet viimeiset 48 tuntia. He eivät olleet hädissään, sillä vene kellui yhä, eikä heillä ollut fyysisiä vammoja. Mutta väsyneitä he olivat.

Avuksi kaksi tankkeria

Pelastustöitä johtanut Falmouthin rannikkovartiosto ilmoitti merihädässä olevista miehistä muille aluksille, joiden tiedettiin olevan lähellä tapahtumapaikkaa.

Purjehtijoiden avuksi lähetettiin kaksi New Yorkiin matkalla ollutta tankkeria. Miinalaivalta ei kuitenkaan saatu yhteyttä tankkeriin, joka ehti ensimmäisenä tapahtumapaikalle.

Aluksella olleet miehet toivoivat, että heihin on yhteydessä suomea puhuva henkilö, jottei väsymyksen takia tapahdu mitään väärinymmärryksiä. Niinpä Kurkivuori pysyi loppuun asti puheyhteydessä merihädässä olleelle alukselle.

– He olivat huojentuneita kuultuaan, että paikalle on lähetetty tankkeri. Tankkeri pääsi siihen aivan purjealuksen viereen ja sieltä heitettiin sitten köydet alukseen, Kurkivuori kertoo.

– Parhaillaan miehet ovat matkalla New Yorkiin tankkerin kyydissä. Heillä ei ollut sellaista fyysistä hätää, jonka vuoksi heidän olisi tarvinnut päästä kotimaahan, joten he matkaavat nyt tankkerin mukana sen määränpäähän ja palaavat sitten sieltä Suomeen.

Merihätään joutuneelle suomalaisalukselle kävi lopulta huonosti.

– Meidän tietojemme mukaan purjevene upposi, miinalaiva Pohjanmaan päällikkö Mika Raunu kertoo.

– Mutta me olemme näissä tiedoissa satelliittipuhelujen varassa, kun emme itse tapahtumapaikalla olleet, hän korostaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.