Suomalaismies istui monessa vankilassa Yhdysvalloissa – "ei mitään hotelleja"

Vankilakokemuksistaan kirjan kirjoittanut liikemies arvostelee voimakkaasti Yhdysvaltain oikeuskäytäntöjä.

Liikemies Tapani Koivunen sai vuonna 2011 kahden vuoden ehdottoman vankeustuomion Yhdysvalloissa. Koivunen sanoi Novassa Tuomas Enbusken haastattelussa, että syytteiden taustalla oli taistelu hänen johtamansa yrityksen hallinnasta.

Pidätys tuli hänelle yllätyksenä.

– Oli taisteluja yhtiökumppaneiden kanssa yhtiön johtamisesta ja lainojen maksamisesta. Koen, että minut haluttiin pelata ulos. Pidän itseäni syyttömänä syytteisiin, joista tuomittiin. Toimin vilpittömästi lain mukaan, Koivunen kertoo.

Koivunen ehti istua seitsemässä vankilassa. Hänen mukaansa kehnoilla olosuhteilla halutaan nöyryyttää vankeja. 

– Istuin seitsemässä eri vankilassa. Ja ne eivät ole mitään hotelleja, hän sanoo.

Koivunen on kirjoittanut kokemuksistaan kirjan Amerikkalainen painajainen.

Koivunen pitää Yhdysvaltain lainsäädäntöä paikoin mielivaltaisena.

– Eräs lakipuolen professori totesi, että USA:n laki on muuttunut niin paljon, että tänä päivänä jokainen yhdysvaltalainen yli 18-vuotias voidaan koska tahansa tuomita vankilaan nykyisen lain puitteissa. Tämä perustuu siihen, että aina löytyy laki ja lain kohta, johon voidaan vedota että ihminen voidaan laittaa vankilaan.

Esimerkkinä hän kertoo metsästäjästä, joka joutui vankilaan.

– Metsästäjä ampui karibun, jonka sarvista tehtiin jauhetta. Laki kieltää jalostettavien tuotteiden myymisen. Metsästäjä sai vuoden tuomion. Sarvet myydessään hän luuli, että ne päätyivät sarviksi seinälle, se olisi ollut sallittua, Koivunen kertoi Novassa.

– Laki sallii alkuperäiskansojen tuotteiden myymisen sellaisenaan, mutta ei niiden jatkojalostusta. Tässä tapauksessa syytön metsästäjä joutui vastuuseen. 

Kuuntele haastattelu Novalta täältä.

Lue myös:

    Uusimmat