Suomalaisluotsi noussut raketin lailla maineeseen – "hyvin uniikissa projektissa" odottavat hulppea areena ja lähes vapaat kädet

Tuomas Iisalo, kiinnostaako pesti NBA:ssa? 1:16
Mitä mietit mahdollisesta pestistä NBA:ssa, Tuomas Iisalo?

Menestyksekkään ajanjakson Saksan koripalloliigassa hopeamitaliin huipentanut suomalaisvalmentaja Tuomas Iisalo vakuuttui kovaa nousua tekevän Paris Basketballin tarjouksesta, joka mahdollisti hänelle tutun menestysreseptin hyödyntämisen myös jatkossa.

Iisalon, 40, huima tie Crailsheimin kautta Bonnin päävalmentajaksi huipentui päättyneellä kaudella Mestarien liigan voittoon ja Bundesliigan kakkostilaan. Hänet valittiin kummassakin sarjassa vuoden valmentajaksi.

Jo ennen Saksan finaalisarjan alkua oli selvää, että Iisalolle on taatusti kysyntää Euroopan muissakin huippusarjoissa. Lopulta hän valitsi Ranskan pääsarjassa pelaavan Paris Basketballin, joka on noussut nopeasti viisi vuotta sitten tapahtuneen perustamisensa jälkeen eurokentille.

Pääkuvan video: Kiinnostaako tarunhohtoinen NBA? Näin huippuvalmentaja Tuomas Iisalo vastaa. 

Vielä kaksi vuotta sitten seura pelasi maan toisella sarjaportaalla Pro A:ssä. Iisaloa kiehtoi kolmen vuoden sopimus seurassa, jossa kyse on paljon muustakin kuin otteluiden ja pokaalien voittamisesta.

– Koska kyseessä on nuori seura, koen myös, että minulla on annettavaa siinä, miten saamme vietyä urheilutoimintaa ammattimaisempaan suuntaan. Se myös motivoi minua, Iisalo kertoo MTV Urheilun haastattelussa.

Pariisin taustalla on yhdysvaltalainen sijoituspohja, joka toivoo rahalleen pitkällä aikajänteellä vastinetta. Seurasta rakennetaan kansainvälistä brändiä, ei vain joka vuosi budjettinsa kanssa tasapainoilevaa organisaatiota.

– Koripallollisesti kyseessä on hyvin uniikki ja korkeat ambitiot omaava projekti. Tavoite on pelata Euroopan korkeimmalla tasolla, ja seura on noussut viidessä vuodessa Ranskan kakkossarjan pohjilta varteenotettavaksi pudotuspelikandidaatiksi. Myös tulevaisuudessa on tarkoitus tehdä isoja juttuja, ja se on sillä tavalla hyvin kiinnostava projekti, Iisalo kuvaa.

Pariisin tapaisessa, niin urheilu- kuin kulttuuritapahtumia vilisevässä kaupungissa omistajilla on täysi työ pärjätä kamppailussa ihmisten vapaa-ajasta. Viime kaudella joukkue pelasi yhden ottelun Roland Garrosin kuuluisassa tennispyhätössä. Tulevana vuonna suunnitelmissa ovat ottelut Palais des Congrèsin amfiteatterissa ja yli 15 000 katsojaa vetävässä Accor Arenassa.

Kaiken kukkuraksi kaupunkiin on valmistumassa ensi vuoden kesäolympialaisia varten yli 8 000 katsojan Adidas Arena, jota Iisalo kuvaa Euroopan upeimmaksi koripalloareenaksi.

Etuoikeutettu asema

Kunnianhimoisten suunnitelmien lisäksi Iisaloa houkutti Pariisissa omistajien suhtautuminen hänen omaan toimintatapaansa. Hän pääsee itse valitsemaan valmennusryhmänsä ja rakentamaan joukkuettaan filosofiaansa sopivaksi.

– He olivat valmiita antamaan hyvin paljon autonomiaa toiminnassa. Se on ollut toimiva resepti, joten ajattelin, että pyydetään (päästä) jatkamaan samalla tavalla, Iisalo sanoo.

Suomalaisvalmentaja tietää olevansa seuran lupausten kanssa etuoikeutetussa asemassa.

– Se ei ehdottomasti ole arkipäivää. Aika monessa joukkueessa urheilutoimenjohtaja, jos ei seuran presidentti, tekee hyvin paljon päätöksiä. 

– Olemme saavuttaneet menestystä sillä, että meillä on ollut hyvin selkeä punainen lanka. Olemme valinneet pelaajat pelityyliin ja joukkueen toimintakulttuuriin sopiviksi. Se on osoittautunut erittäin hyväksi, ja se oli yksi valintakriteereistä, että löysimme sellaisen paikan, jossa tämä ymmärretään, Iisalo täsmentää.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Pariisi sopi myös Iisalon perheen suunnitelmiin. Suurkaupungissa lapset on helpompi saada kansainväliseen kouluun. 

Lisäksi kolmen vuoden sopimuskestolla oli myös oma osuutensa, vaikka ammattivalmentamisessa asiat voivat muuttua nopeastikin. Tällä hetkellä Iisalo suuntaa ajatuksensa vain yhteistyön aloittamiseen ja Tunisiassa pelattavaan kauden avaukseen.

– Tämä on aika ankara ja anteeksiantamaton ammatti. 

– Iso osa menestystämme on ollut se, että olemme säilyttäneet keskittymisen aina seuraavaan otteluun turhaan miettimättä pitkällä aikajänteellä.

Juttua korjattu kello 8.16: Saksan toinen sarjataso on Pro A, ei Pro B, kuten artikkelissa aiemmin luki.

Lue myös:

    Uusimmat