Mainos

Suomalaisjoukoilla vaarallinen tehtävä Tshadissa

Keski-Afrikan pakolaisongelma pahenee jatkuvasti. Tällä hetkellä heitä on pelkästään Sudanin naapurimaassa Tshadissa yli 300 000. Suomalaisten kriisinhallintajoukkojen tehtävänä on auttaa näitä ihmisiä. Tänään 60 sotilaan joukko alkaa siirtyä Tshadin pääkaupungista Njanemasta itään varsinaiselle toimialueelleen Abecheen. Matkaa on noin 900 kilometriä ja sitä taitetaan neljä vuorokautta.

Euroopan unionin vajaan 4000:n sotilaan operaatioon osallistuu suomalaisten ja ruotsalaisten lisäksi joukkoja yhdeksästä EU-maasta. Päävastuun operaatiossa kantaa entinen siirtomaaherra Ranska.

Tshadin jännittynyt tilanne puhkesi runsas kuukausi sitten avoimeksi sotimiseksi, kun useita tuhansia kapinallisia rynnäköi pääkaupunkiin. Heidän tarkoituksenaan oli syöstä istuva presidentti, lännen tukema Idriss Deby vallasta. Pyssymiehet ajettiin takaisin, mutta heitä suomalaiset saattavat kohdata toimialueellaan.

Suomalaiset voivat joutua taistelevien ryhmien väliin ja heidän tulee myös taltuttaa alueella rehottavaa rikollisuutta. Kriisinhallintatehtävää on luonnehdittu tähän asti vaarallisimmaksi.

Ympäröivät olosuhteet ovat muutenkin haastavat. Lämpötila saattaa nousta enimmillään 55 asteeseen. Vitsauksina ovat myös hiekkamyrskyt ja myrkylliset ötökät, liskot ja matelijat.

Suomalaisten komennus on näillä näkymin ohi vuoden kuluttua, ellei muuta päätetä. Kriisihallintajoukon sotilaat vaihdetaan uusiin neljän kuukauden välein.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.