Suomalaishiihtäjä jäi sijalle 66: "Kisa lähti ihan hyvin liikkeelle"

Suomen miehille ja naisille jäi roimasti kirittävää maastohiihdon maailmancupin päätösmatkoille Sveitsin Engadinissa. Miehet hiihtävät sunnuntaina takaa-ajona 50 kilometriä ja naiset 30 kilometriä. Iivo Niskanen sijoittui lauantaina parhaana suomalaisena seitsemänneksi miesten 15 kilometrin perinteisen hiihtotyylin yhteislähtökilpailussa ja jäi venäläisvoittaja Aleksandr Bolshunovista 27,4 sekuntia.

Bolshunov kukisti toiseksi tulleen Norjan Johannes Hösflot Kläbon peräti 18,4 sekunnilla ja hankki hyvät lähtökohdat sunnuntaiksi. Lauantain kolmonen Norjan Pål Golberg lähtee ladulle 8,5 sekuntia ennen Niskasta.

– Oli kova kisa. Alussa yritin hiihtää sellaisilla paikoilla, ettei tule mitään haavereita. Sitten korkeus teki sen, että vaikka latu oli helppo, porukka repesi Bolshunovin iskuun. Hän erottui joukosta aika lailla, eikä itsellänikään tullut loppu parhaalla lailla, Niskanen summasi Hiihtoliiton äänitallenteella.

Kisassa hiihdettiin peräti 1 800 metrin korkeudessa, joten monilla oli vaikeuksia.

– Ladulla hiihto tuntui yllättävän hyvältä, vaikka pitkästä aikaa ollaan näissä korkeuksissa. Jatketaan huomenna samassa letkassa viittäkymppiä vapaalla ja katsotaan, millainen kilpailu siitä muotoutuu, Niskanen sanoi.

Hyvärinen herätti Hakolan

Ristomatti Hakola sijoittui toiseksi parhaana suomalaisena 18:nneksi. Perttu Hyvärinen oli sijan huonompi. Kaksikko lähtee takaa-ajoon viitisenkymmentä sekuntia Bolshunovin perässä.

– Alussa lähti ihan hyvin, mutta jossain vaiheessa tuli noutaja, ja oli vaikea viimeinen kierros. Sitten Perttu tuli takaa. Se herätti minut henkiin, Hakola tuumi.

Hyvärinen hiihti nousujohteisen kilpailun ja kipusi kisan jälkipuoliskolla 40. sijalta 19:nneksi.

– Alku oli melko tahmeata, mutta loppua kohti varsinkin viimeinen kierros oli tosi vahvan tuntuista. Tasatyöntö kulki hyvin, ja sain napsittua tosi paljon sijoituksia kahdella viimeisellä kierroksella. Alku oli jostain syystä äärimmäisen tahmea. Korkealla on tärkeää, että hallitsee vauhdinjakoa. Lopussa on aina väsyneitä miehiä edessä. Niitä on mukava napsia, Hyvärinen kertoi.

Lauri Lepistö jäi 66:nneksi ja lähes kolme minuuttia kärjestä.

– Kisa lähti ihan hyvin liikkeelle, mutta toisella kierroksella vahva räjähtäminen. Sitten keräilin itseäni maaliin. Tonnikahdeksansataa näköjään tuntuu vastustamattomalle. Ei pysty antamaan itsestään hirveästi tässä korkeudessa, Lepistö kommentoi.

"Lauran hiihto näytti ehkä terävälle"

Naisten kympin perinteisellä Laura Mononen oli 22:s, Krista Pärmäkoski 24:s ja Johanna Matintalo 28:s. Kolaroinut Vilma Nissinen jäi 56:nneksi ja kärjestä lähes kolme ja puoli minuuttia.

Venäjän Julia Stupak lykki voittoon, kun hän pudotti kyydistään Norjan Heidi Wengin ja Ruotsin Ebba Anderssonin noin kilometri ennen maalia. Mononen hävisi voittajalle 1.11,6.

– Tuloksellisesti kauden huonoin kilpailu, joten ei hirveästi jäänyt jälkipolville kerrottavaa. Lauran hiihto näytti ehkä terävälle. Ei ollut kauhean onnistunut päivä. Kävimme keskustelua huoltopäällikön ja urheilijoiden kanssa eikä oltu välineelläkään voittavia. Kuuluu lajiin, naisten maajoukkuevalmentaja Ville Oksanen pohdiskeli.

Norjan Therese Johaug ja Ruotsin Frida Karlsson eivät ole mukana viikonlopun kilpailuissa. Molemmat potevat käsivammaa.