Iivo Niskaselle musertava pettymys Tour de Skillä – "Tyhjältä siinä tuntui"

Iivo Niskasen tilanne maastohiihdon maailmancupin Tour de Ski -kiertueella kävi yhä tukalammaksi perjantaina Italian Val di Fiemmessä. Niskanen lähti korkein tavoittein perinteisen hiihtotavan yhteislähtöön, mutta tipahti kilpailun viime kilometreillä kymmenenneksi.

Niskanen jätti kokonaistilanteessa edellään ollen Pål Golbergin taakseen, mutta Norjan toinen edustaja Sjur Röthe kiilasi hänen ohitseen.

Niskanen jatkaa kiertuetta viidenneltä sijalta. Kärkikolmikko Venäjän Aleksandr Bolshunov, Norjan Johannes Hösflot Kläbo ja Venäjän Sergei Ustjugov karkasi häneltä kuitenkin yhä kauemmaksi karkuun. Lisäksi Röthe ja kuudentena oleva Norjan Hans Christer Holund ovat vahvoja kiipeämään Alpe Cermisin nousua kiertueen päätteeksi.

Niskanen koki Val di Fiemmen ensimmäisessä startissa ankaran pettymyksen, koska hänen piti riuhtoa perinteisen kilpailussa eroa muihin kärkipään hiihtäjiin.

–  Ei jaksanut hiihtää. Ei ollut normaali hiihto. Ei mennyt ihan putkeen. Syytä on vaikea sanoa, Niskanen vastaili kysymyksiin hiihdon jälkeen.

Niskasen suksi lipsui nousuissa kilpailun jälkipuoliskolla. Sitä hän ei kuitenkaan myöntänyt minkäänlaiseksi selitykseksi.

–  Ei ollut vaan paras päivä, Niskanen sivuutti kysymykset suksien pito-ongelmista.

Niskanen yritti muilta karkuun kahdesti kilpailun jälkipuoliskolla. Se saattoi vaikuttaa hänen uupumiseensa, kun Bolshunov ja Ustjugov aloittivat kirinsä kilpailun viime kilometreillä.

–  En ollut heti ihan mukana siinä. Sen perään sakkasin siihen hyllylle. Tyhjältä siinä tuntui, Niskanen sanoi ratkaisuhetkistä.

Kokonaiskilpailussa Niskasen ero kärkeen on puolitoista minuuttia ja ero kolmanteen sijaan minuuttia 11 sekuntia.

Hyvärinen jatkaa vahvasti

Kärjen kirikamppailu kääntyi jälleen Kläbon eduksi loppusuoralla. Ustjugov oli toinen ja Bolshunov kolmas.

–  Kovat ovat kovia, kommentoi 14:nneksi hiihtänyt Perttu Hyvärinen Kläbon viileää loppuvetoa.

Hyvärinen hiihti rohkeasti kärjen mukana ja oli jälleen lähellä uransa ensimmäistä sijoitusta cupin kärkikymmenikössä.

–  Ei vieläkään tullut topkympin sijoitusta, mutta taso on noussut. Ei ole kyse vahingosta, kun näitä sijoja tulee nyt jatkuvasti, Hyvärinen myhäili.

Hyvärinen kertoi onnistuneensa suksivalinnassaan. Hän kiitteli jälleen vuolaasti huoltajansa Petri Koiviston työtä.

–  Saatin hyvä tälli sukseen, Hyvärinen kehui.

–  Olemme tehneet hyviä päätöksiä. Näköjään happi kulkee myös korvien välissä, kun on hyvässä kunnossa.

Hyvärinen jatkaa Tourin kokonaiskilpailua sijalta 13. Ero kärkeen on reilut kaksi ja puoli minuuttia.

Lepistö hiihti rohkeasti

Lauri Lepistö hiihti pitkään aivan kärjen tuntumassa, mutta tipahti lopussa cupin pistesijoilta 33:nneksi. Rohkea hiihto oli silti mukava kokemus Toblachin pettymysten jälkeen.

–  Toissapäivänä mietin, pitäisikö lähteä täältä kotiin, mutta nyt hiihto oli parempaa. Ihan eri maailmasta kuin edellisissä kilpailuissa, Lepistö totesi.

–  Suksi toimi hyvin. Oli sekä pito että luisto kunnossa.

Lepistö pyrkii cupin pisteille eli 30 parhaan vauhtiin lauantain sprintissä, joka hiihdetään perinteisellä. Vapaan hiihtotavan yhteislähtö Alpe Cermisin nousuineen ei tunnu yhtä hyvältä mahdollisuudelta.

Lepistö on kokonaisajoissa 49:s ja Lari Lehtonen 39:s. Lehtonen tipahti yhteislähdössä sijalle 48.

–  Hiihto on huonoa. Ei tunnu, että energiat olisivat lopussa, mutta hiihto näyttää siltä, Lehtonen ihmetteli.

–  Kaikken tein ja yritin, mutta hiihto on huonoa. Kalustossa ei ollut vikaa. Kyse on jostain muusta ongelmasta.

Miehet hiihtävät lauantaina sprintin perinteisellä ja sunnuntaina vapaan hiihtotavan yhteislähdön, joka päättyy Alpe Cermisin hurjaan nousuun.

Lue myös:

    Uusimmat