Anne Kyllönen hiihti samaa vauhtia kuin Therese Johaug – Jari Isometsältä kursailematon arvio erikoisuudesta

6:28
Tulosruutu selvitti Ski Tourin takaa-ajokilpailujen tapahtumat.

Ruotsin Östersundissa todistettiin sunnuntaina erikoista maastohiihdon maailmancupin 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan takaa-ajokilpailua. Anne Kyllönen hiihti sankassa räntäsateessa matkan suunnilleen samaa vauhtia kuin voittaja Therese Johaug

Keulanainen Johaug lähti takaa-ajoon kärjessä 45 sekuntia ennen toisena ollutta norjalaismaannaistaan Heidi Wengiä ja voitti Ski Tourin toisen kisan lopulta 57,4 sekunnilla ennen tätä. Ingvild Flugstad Östberg takasi Norjan naisille kolmoisvoiton.

Anne Kyllönen pääsi puolestaan taittamaan matkaa letkoissa ja harppasi takaa-ajossa 42. sijalta 26:nneksi (+2.26,6). Hän oli päivän osuusajassa alle viiden sekunnin päässä Johaugista. 

MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä asettaa nähdyn perspektiiviin.

– Kun kisa hiihdettiin noin kovassa räntäsateessa, peeseistä oli valtava hyöty. Kun lunta tulee taivaan täydeltä, laskuissa hyöty on älyttömän iso perästä tullessa. Jostakin viiden sekunnin päästä lasketaan yhdessä laskussa letka kiinni, Isometsä ruotii.

Isometsä korostaa, etteivät tämän päivän osuusajat kerro itsessään hiihtäjien tämänhetkisestä kuntotasosta juuri mitään.

– Johaug kärsi reilusti siitä, että hän oli keulassa. Se, että Johaug hiihti melkein samoja aikoja Anne Kyllösen kanssa, kielii siitä, että hän kärsi äkkiä melkein minuutin joutumisesta ladunavaajaksi. Se oli Touria ajatellen hyvä juttu. Erot eivät kasvaneet niin isoiksi.

"Oli vara odottaa nousua"

Anne Kyllösen tavoin Kerttu Niskanen ja Laura Mononen onnistuivat tekemään kelpo nousut. Niskanen nousi 27. sijalta 20:nneksi, Mononen 34. sijalta 22:nneksi.

– Tuolta suomalaisporukalta oli vara odottaa nousua ja hyvää hiihtoa; perinteinen kymppi on heille hyvä matka. Sitäkin taustaa vasten olisi ollut kamala pettymys, jos tänään ei olisi tapahtunut nousuja, Isometsä toteaa.

Paras suomalaisnainen Krista Pärmäkoski nousi lähtöasemastaan seitsemänneltä sijalta kuudenneksi, minkä Isometsä laskee perussuoritukseksi.

Miehissä "tapahtumaköyhää"

Miesten 15 kilometrin takaa-ajokisa eteni laajoissa silmänaloissa Isometsän ennakoimalla tavalla. 

– Norjalaiset ja (Venäjän Aleksandr) Bolshunov lähtivät irti, ja seuraava porukka kasaantui. Tapahtumaköyhäähän se oli.

Norja oli ottanut lauantaina 15 kilometrin vapaan hiihtotavan väliaikalähtökisassa neloisvoiton ja maan hiihtäjiä oli muutoinkin paljon kärkikaartissa. Se petasi norjalaisille loistoasemat sunnuntaille, ja kahdeksan kärjessä nähtiin lopputuloksissa peräti seitsemän Norjan hiihtäjää. Bolshunov löi ainoana kiilaa kakkossijallaan, kun voittoa juhli Pål Golberg.

– Jos ajatellaan alkutalvea, niin vaikka norjalaiset ovat olleet hyviä, Venäjä on ollut joukkueena vähintään yhtä hyvä. Nyt norjalaiset onnistuivat todennäköisesti myös huollossa eilen (vapaan väliaikalähtökisassa) erinomaisen hyvin. Norjalaisia on aina miehissä ja naisissa kärkipäässä, mutta nyt heitä oli poikkeuksellisen paljon.

"Iivolle pluspisteet"

Iivo Niskanen sen sijaan kapusi 27. sijalta yhdeksänneksi (+54,4). Hän lähti kisaan minuutin ja kahdeksan sekunnin takaa-ajoasemasta, eikä sieltä ollut nousemista kirkkaimpaan kärkeen.

– Aivan kärkikamppailuun nouseminen oli mahdotonta, kun norjalaisia oli keulassa niin iso nippu tekemässä yhteistyötä. Ja kun Bolshunov on aika vetoherkkä kaveri ja hänelle keulapaikka kelpaa, kärkiporukassa ei oikein himmailijoita ollut. 

Isometsä arvioi Niskasen hiihdon "perushyväksi".

– Iivolle pluspisteet, ihan hyvin taisteli. Latu ei ollut helppo, mutta helpohko: oli yksi päänousu ja aika vauhdikkaita laskuja, jotka äkkiä kasaavat porukkaa. Sen melkein näki ensimmäisen kierroksen jälkeen, miten tässä tulee lopulta käymään.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.