Iivo Niskaselta kova murjaisu putoamisensa jälkeen

Olympiavoittaja Iivo Niskanen hiihti taktikoiden maastohiihdon Tour de Ski -kiertueen avauksen lauantaina Lenzerheidessa. Niskanen vahti valppaasti vastustajiaan kilpailun kärkipaikoilla Sergei Ustjugovin iskuun asti, mutta hiihti viime kilometrit "tasaisen reipasta mukavuusaluevauhtia" 11:nneksi.

Niskanen antoi ymmärtää, että hän säästeli jonkin verran voimiaan kiertueen jatkorasituksiin.

–  Ei siellä kukaan taida kaikkensa antanut olla tämän kilpailun jälkeen, Niskanen totesi.

–  Ustjugovin isku oli älyttömän kova, mutta tiesin, etten jää ajallisesti paljon kärjestä. Sijoituksella ei ollut nyt niin suurta merkitystä.

Kiertue jatkuu vapaan hiihtotavan sprintillä sunnuntaina, mutta Niskanen miettii jo Italian puolella uudenvuodenaattona ja -päivänä hiihdettäviä kisoja. Matkat ovat 15 kilometriä vapaalla ja 15 kilometrin takaa-ajo perinteisellä.

–  Tämä oli hyvä valmistava harjoitus Toblachia varten, Niskanen murjaisi Tourin avauksestaan.

Ustjugov kiri Kläbon kakkoseksi

Miesten 15 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailussa nähtiin 2,5 kilometrin verran totista kilpahiihtoa. Sävyisä hiihtely päättyi, kun Ustjugov hurjistui pitkään kiriin, jolla hän karkasi voittoon neljän sekunnin turvin.

Maastohiihdon maineikkain kirispesialisti, Norjan Johannes Hösflot Kläbo kiihdytti kiriin kärkiryhmän takaa mutta ennätti toiseksi. Venäjän Aleksandr Bolshunov taipui loppusuoralla kolmanneksi.

Niskanen pääsi kilpailuun hyvältä lähtöpaikalta. Muut suomalaiset juuttuivat ruuhkaan. Perttu Hyvärinen oli maalissa 27:s, Lari Lehtonen 38:s ja Lauri Lepistö 60:s.

Niskanen jäi kärjestä vain kymmenen sekuntia, Hyvärinen puoli minuuttia, Lehtonen 42 sekuntia ja maailmancupin tasolle totutteleva Lepistö minuutin ja 12,9 sekuntia.

Kahakka ja intervalliharjoitus

Ruuhkaan jäänyt kolmikko suhtautui kilpailuun Niskasta kriittisemmin.

–  On se erikoista, kun lähtee sijalta 19, ohittelee 15 kilometrin matkalla niin paljon kuin ikinä ehtii ja on maalissa 27:s, Hyvärinen virnuili maalissa.

–  Nyt Tour on kuitenkin avattu ja aika-ero kärkeen on aika pieni. Tuli sentään torjuntavoitto.

Lehtonen paransi "intervalliharjoituksessaan" monta sijaa, mutta vasta lopussa.

–  Kahakka on aika hyvä sana tälle kilpailulle, Lehtonen totesi.

–  Keula liikkui, mutta perä seisoi paikallaan kuin autot ruuhkassa. Nousin lähtöpaikaltani 14 sijaa, mutta kaikki ohitukset tulivat varmaan viimeisessä nousussa.

Kerttu Niskanen kymmenes

Maajoukkuenaisten Kerttu Niskasen, Anne Kyllösen ja Vilma Nissisen Tour de Ski alkoi suhteellisen mukavasti. Niskanen oli vapaan hiihtotavan 10 kilometrin yhteislähdössä kymmenes, alkukauden sairastelusta toipunut Kyllönen 21:s ja vielä ensi potkujaan maailmancupissa ottava Nissinen 58:s.

Niskanen jäi normaalimatkojen ehyttä voittosarjaansa jatkaneesta Therese Johaugista 42 sekuntia, Kyllönen tasan minuutin ja Nissinen yli kolme minuuttia.

Alkukauden toipilaat, Ruotsin Ebba Andersson ja Tourin voittoa puolustava Norjan Ingvild Flugstad Östberg kirivät maaliin Heidi Wengin perässä sijoilla kolme ja neljä.

Myös naiset hiihtävät sunnuntaina sprinttiä vapaalla hiihtotavalla.

Lue myös:

    Uusimmat