Suomalaishiihtäjä latasi suoraan: "Oma hiihto oli tänään farssi"

Suomalaiset naishiihtäjät jäivät vaille kaivattuja huippuonnistumisia Tour de Ski -kiertueen perinteisen hiihtotavan yhteislähdössä Italian Val di Fiemmessä. Kerttu Niskanen jaksoi maaliin 12:ntena, Anne Kyllönen oli 16:s ja Vilma Nissinen 38:s.

Maalialueella ei kuulunut suomalaisten riemunkiljahduksia. Nissinen kommentoi joukkueen kokonaispanosta keskiraskaalla kirosanalla. Niskanen ja Kyllönen arvioivat vain omia tuloksiaan.

–  Oli halu olla paljon parempi tässä kilpailussa, Niskanen tunnusti.

–  Toblachissa perinteinen kulki hyvin takaa-ajossa, mutta lähtöpaikka oli hankala. Nyt pääsin matkaan samalta viivalta, mutta keula karkasi.

Niskanen tuli maaliin 30,6 sekuntia kilpailun voittaneen Norjan Astrid Uhrenholdt Jacobsenin perässä. Ruotsin Ebba Andersson oli 0,4 sekunnin erolla toinen ennen Saksan Katharina Hennigiä, Tourin kokonaiskilpailua johtavaa Therese Johaugia, Tourin voittoa puolustavaa Ingvild Flugstad Östbergiä ja Venäjän Natalia Neprjajevaa.

Kokonaiskilpailussa Johaugin ero toisena olevaan Östbergiin on 19 sekuntia. Neprjajeva, Uhrenholdt ja Andersson ovat seuraavina reilun puolen minuutin päässä kärjestä.

Niskanen jatkaa Touria sijalta 13. Kyllönen on 17:s ja Nissinen 34:s.

Odotukset olivat korkeammalla

Tourin tunnetun totuuden mukaan kisarupeama alkaa koetella hiihtäjiä neljän lähdön jälkeen. Suorituskyky alkaa sen jälkeen helposti heitellä, ja perjantaina kaikki suomalaisnaiset kilpailivat valmiiksi uupuneina.

–  Yritin ladata kaikkeni, mutta olin lujilla alusta asti. Kyllä tämä kilpailu harmittamaan jäi, Niskanen jatkoi.

Kyllönen tunsi suksen kulkeneen hyvin kilpailun loppupuolelle. Sen jälkeen hän säilytti asemansa, mutta ero kärkeen tuplaantui.

–  Lähdin reippaasti kuten yhteislähdössä pitää. Hiihto kulki seitsemään kilometriin hyvin, mutta loppu oli vaikeampaa. Meni taisteluksi, muttei kuitenkaan tullut mitään katastrofaalista hyytymistä, Kyllönen tiivisti hiihtonsa.

–  Mielellään olisin ollut paremmilla sijoilla, mutta tuli sentään kauden paras normaalimatkojen sijoitus.

Nissinen jahtaa edelleen uran ensimmäisiä maailmancupin pisteitään, mutta sijoitukset pyörivät harmittavasti 30:n huonommalla puolella. Val di Fiemmessä hän jäi puoli minuuttia viimeisestä pistesijasta.

–  Oma hiihto oli tänään farssi. Oli alusta asti vaikeaa, koska kroppa oli aika loppu eikä kestänyt kisavauhtia, Nissinen harmitteli.

–  Viimeisissä ylämäissä tuntui, että taju lähtee ja oli pakko laittaa jarrua, jotta pääsin maaliin.

Nissinen yllättyi "romahduksestaan", mutta aikoo sinnitellä Tourilla loppuun asti ja selvitä myös sunnuntaina hiihdettävästä loppunoususta Alpe Cermisillä.

–  Nousen Alpe Cermisin vaikka takaperin, Nissinen lupasi.

Naisten kiertue jatkuu lauantaina perinteisen hiihtotavan sprintillä. Kymmenen kilometrin päätöslähtö edetään sunnuntaina vapaalla hiihtotavalla ja kokeiluluontoisesti yhteislähtönä. 

Lue myös:

    Uusimmat