Suomalaiset tutkijat löytäneet uusia syitä siihen, miksi laihduttaminen saattaa olla hankalaa – ”keho koettaa kaikin tavoin vastustaa painonlaskua”

Lihavuus tutkijan silmin 6:24

Tutkijat pyrkivät selvittämään, miten lihavuusleikkausten hyödyllisiä vaikutuksia voisi matkia muulla tavoin.

Huomenta Suomen aamussa keskusteltiin eilen maanantaina lihavuuden tutkimisesta sekä kehon itsepuolustusmekanismeista, jotka saattavat vaikuttaa laihduttamiseen. Koko keskustelun voit katsoa pääkuvan videolta.

Solun energiamoottorit

Sisätautien erikoislääkäri ja lihavuustutkija Kirsi Pietiläisen muukaan lihavuus on valtavan mielenkiintoinen tutkimusaihe, koska sitä voi tutkia hirveän monesta näkökulmasta.

– Lähtien vaikka psykologiasta, sosiaalisista asioista, maailmanlaajuisesta lihavuusepidemiasta aina aineenvaihdunnan ja mitokondrioiden tutkimiseen. Varsinkin jälkimmäisessä kahdessa on parhaillaan paljon uutta löydettävää, Pietiläinen kertoo.

Mitokondriot ovat lähes jokaisessa ihmisen solussa olevia energiamoottoreita. Kun ihminen syö, kaikkien kaloreiden pitää mennä mitokondrioihin poltettaviksi ja sitten uudelleen käsiteltäviksi solun energiaksi. Pietiläisen mukaan mitokondriot ovat uusi asia nimenomaan lihavuustutkimuksen rintamalla.

– Olemme nyt löytäneet, että mitokondriot toimivat aktiivisesti rasvakudoksessa. Rasvan on ajateltu olevan laiska ja hieman epäesteettinen elin, joka kerryttää vain sitä ulkoista massaa, eikä sillä ole ajateltu olevan kovin aktiivista roolia ihmisen aineenvaihdunnassa. Olemme huomanneet, että asia on täysin päinvastoin, Pietiläinen toteaa.

Apua ikuiseen painon kanssa kamppailuun

Uudessa tutkimuksessa on selvinnyt, että jos mitokondriot ovat aktiivisia, laihduttaminen on helpompaa. Jos sattuisi siis käymään niin, että mitokondriot toimivat huonosti, laihduttaminen saattaa olla erityisen hankalaa.

– Nyt meidän pitäisi sitten vain selvittää, miten aktivoida mitokondrioita, Pietiläinen kertoo kesken olevasta tutkimuksesta.

Uudet menetelmät, joilla mitokondrioita voidaan aktivoida, voisivat olla siis avuksi ikuisessa painon kanssa kamppailussa. Jo nyt tutkimuksissa ollaan havaittu, että lihavuusleikkauksessa tapahtuu sellaisia asioita, jotka aktivoivat mitokondrioita.

– Jatkossa meidän tarvitsisi matkia niitä lihavuusleikkauksen hyödyllisiä vaikutuksia, jotta ymmärtäisimme sieltä ne erilliset osiot, jotka mitokondrioita aktivoivat, Pietilä kertoo.

Liikunta ja vitamiinit tärkeitä

Kaikki laihduttajat eivät tietenkään ole läpikäyneet tai ole menossa lihavuusleikkaukseen. Tällöin paras keino aktivoida mitokondrioita on liikunta. Koska mitokondriot tarvitsevat paljon vitamiineja ja vitaaliaineita, hyvin ravintorikas ja vitamiinipitoinen ruokavalio on luultavasti myös hyvä keino virkistää mitokondrioita.

Alustavissa havainnoissa on myös huomattu, että kun ihminen laihtuu, mitokondriot menevät ikään kuin lepotilaan, koska ne huomaavat, että elimistöön tulee liian vähän energiaa. Tämä on yksi puolustusmekanismeista, mikä ihmisille on evoluution kulussa kehittynyt.

– Keho koettaa kaikin tavoin vastustaa painonlaskua ja mitokondrioiden alasajo on yksi niistä mekanismeista. Tämän vuoksi liikunnan ja vitamiinien lisääminen laihdutukseen on avuksi, etteivät mitokondriot lamaantuisi täysin, Pietilä vinkkaa. 

Lue myös:

    Uusimmat