Näin aivot puhuvat rasvasoluille – "Toimivat kuin kaasupoljin ja jarru polttaakseen rasvaa"

Tutkimus: Painonhallinta on elämäntapa – ei kuntokuureja tai paastoamista 10:40
KATSO MYÖS: Tutkimus: Painonhallinta on elämäntapa – ei kuntokuureja tai paastoamista.

Rasvanpolton taustalla on aivojen ja rasvasolujen välinen viestinvaihto. 

Mysteeri siitä, miten poltamme rasvaa ja samalla pudotamme painoa, saattaa aueta tutkimalla aivoja.

Science Daily kirjoittaa tuoreesta tutkimuksesta, jossa tutkijat ovat löytäneet tunnistettuja aistihermosoluja, jotka välittävät viestejä rasvakudoksesta aivoihin.

– Näiden hermosolujen löytö viittaa ensimmäistä kertaa siihen, että aivot tutkivat aktiivisesti rasvaa sen sijaan, että ne vain vastaanottaisivat siitä viestejä, tutkimuksessa mukana ollut neurotieteiden apulaisprofessori Li Ye Scripps Researchista kommentoi.

Yen mukaan löydön vaikutukset ovat perusteellisia.

Aivot voivat vaikuttaa kehon aineenvaihduntaprosesseihin

Nature-sivustolla julkaistun tutkimusten löydöksistä kävi ilmi, että aivot voivat virtaviivaistaa viestejä rasvakudoksiin. Lisäksi aivot voivat lähettää viestejä suoraan rasvakudokseen ja vaikuttaa kehon aineenvaihduntaprosesseihin sen sijaan, että ne vain reagoisivat veren hormonaalisiin signaaleihin.

Li Ye ja toinen tutkimukseen osallistunut vanhempi tutkija Ardem Patapoutian kehittivät kaksi erilaista metodia tutkia aistihermosolujen ja rasvakudoksen välistä suhdetta.

Ensimmäisessä metodissa tutkijat hyödynsivät kuvantamistapaa (HYBRiD), jossa hiiren kudokset muutettiin läpikuultaviksi. Tämä antoi heille mahdollisuuden seurata hermosolujen polkuja rasvan tai rasvakudoksen läpi.

Tutkijat käyttivät toista uutta tekniikkaa (ROOT) nähdäkseen, kuinka hermosolut toimivat rasvakudoksessa. Tämä antoi heille mahdollisuuden tuhota valikoiden pieniä osia aistihermosoluista rasvakudoksessa tarkkaillakseen, mitä tapahtuu.

Näiden metodien avulla tutkijat havaitsivat, että liki puolet tarkastelluista hermosoluista eivät olleet yhteydessä sympaattiseen hermostoon. Sympaattinen hermosto on autonomisen hermoston toinen pääosa, jonka vaikutuksesta muun muassa verenkierron toiminta kiihtyy ja ruoansulatuselinten toiminta rauhoittuu, kertoo Terveyskirjasto.

Hermosolut olivatkin yhteydessä selkäjuuren ganglioon eli hermosolmuun – aivojen alueeseen, josta kaikki sensoriset hermosolut ovat peräisin.

Kun aistihermosolujen kommunikointi hiljennettiin, sympaattinen hermosto alkoi muuntaa valkoisia rasvasoluja ruskeaksi rasvaksi, mikä taas polttaa kaloreita ja nopeuttaa kehon rasvanpolttoa.

Aivojen ja rasvasolujen toimiva yhteys tärkeää terveydelle

Ennen tätä tuoretta tutkimusta, tutkijat uskoivat, että rasvan hermot kuuluivat suurelta osin juuri sympaattisen hermostoon, joka "laittoi rasvanpolton päälle" kehon ollessa stressaantunut tai liikunnan aikana.

Nyt tutkijat spekuloivat, että kaksi vastakkaista hermosignaalia voivat toimia yhdessä sympaattisen hermoston kanssa ja kytkeä rasvanpolttoprosessit päälle, kun taas aistihermostoreitti sammuttaa prosessin.

– Tämä kertoo meille, että aivot eivät lähetä "yksi koko sopii kaikille" -tyyppisiä ohjeita rasvakudokseen. Se on vivahteikkaampaa: nämä kaksi hermotyyppiä toimivat kuin kaasupoljin ja jarru polttaakseen rasvaa, Ye selittää.

Tutkimustiimi ei vielä tarkalleen tiedä, mitä viestejä aistihermosolut välittävät aivoille rasvakudoksesta. Selkeää on vain, että yhteydet ja kommunikaatiot ovat avainasemassa rasvan terveenä pitämisessä.

Katso myös: "Missä määrin painonhallinnassa on kyse itsekurista?"

"Missä määrin painonhallinnassa on kyse itsekurista?" 1:25
Voiko painonhallintaa lähestyä joustavuuden ja sallivuuden kautta?

Lue myös:

    Uusimmat