Viisi syytä nakkisormiin – aina sormien turvotuksesta ei voi syyttää suolaa

Sormien turvotus voi johtua suolaisen ruoan nauttimisesta, mutta myös jostain vakavammasta.

Turvotus syntyy, kun kudoksissa olevien solujen välitilaan kertyy nestettä. Nesteen kertyminen sormiin voi johtua suolaisesta ateriasta, sillä elimistö yrittää pitää kehon suola-nestetasapainoa yllä säilömällä nestettä. Turvotus voi kuitenkin johtua myös jostain vakavammasta kuin yksittäisestä ateriasta.

Prevention-sivusto listasi, mistä sormien turvotus voi kertoa.

1. Nivelreuma

Nivelreumassa nivelissä on jatkuva tulehdusreaktio, jonka aiheuttavat elimistön omia kudoksia vaurioittavat tulehdussolut.

Nivelreuman ensioireisiin kuuluu monesti sorminivelten jäykkyys erityisesti aamuisin, arkuus ja turvotus nivelten kohdalla. Oireille ominaista on niiden symmetrisyys – sormien turvotus näkyy yleensä molemmissa käsissä samaan aikaan.

2. Rannekanavaoireyhtymä

Rannekanavaoireyhtymässä käden peukalonpuoleista osaa hermottava hermo on puristuksissa ranteessa. Joskus rannekanavaoireyhtymä oireilee koko käden turvotuksena. Tyypillisempi oire on kuitenkin puutuminen erityisesti keskimmäisten sormien alueella erityisesti öisin.

Rannekanavaoireyhtymän oireisiin helpottaa ranteiden lepo sekä lastoittaminen yön ajaksi – jossain tapauksissa koko päiväksi. Vähäsuolainen ruokavalio, kuntoilu, laihduttaminen sekä muotoillun näppäimistön käyttö tietokonetyössä voivat osaltaan auttaa.

3. ”Raskausmyrkytys” eli pre-eklampsia

Aiemmin ”raskausmyrkytyksenä” tunnetussa pre-eklampsiassa odottavan äidin verenpaine nousee. Verenpaineen nousu ei aiheuta oireita, mutta tilan vaikeutuessa voi esiintyä voimakasta turvotusta, päänsärkyä, ylävatsakipua sekä näköhäiriöitä.

Pre-eklampsian riskiä kasvattavat muun muassa alle 20 vuoden tai yli 40 vuoden ikä, diabetes, sukurasitus, lihavuus sekä verenpainetauti.

Milloin pitäisi havahtua perheen perustamiseen? Artikkeli jatkuu videon alla.

Milloin pitäisi havahtua perheen perustamiseen? 0:52

4. Imunestekierron häiriö – lymfedeema

Verisuonista kudoksiin suodattuvan imunesteen kierron häiriöt aiheuttavat kudosten turpoamista. Sormien lisäksi turvotus näkyy usein myös varpaissa, käsivarsissa ja jaloissa. Lymfedeemassa turvotus on aluksi mahdollista painaa pois sormella. Vähitellen turvotus kuitenkin jää pysyväksi.

Imunestekierron häiriöiden syntyminen on yhdistetty syöpäleikkauksiin, joissa poistetaan ja/tai hoidetaan kasvainalueen imusolmukkeet. Lymfaturvotukseen voi johtaa myös ylipaino.

5. Munuaisongelmat

Munuaiset poistavat elimistöstä kuona-aineita ja ylimääräisiä nesteitä. Mikäli munuaisten toiminnassa on häikkää, sormet voivat turvota elimistöön varastoituneen ylimääräisen nesteen vuoksi. Turvotus voi näkyä käsien lisäksi jaloissa, nilkoissa ja kasvoissa.

Lue myös:

    Uusimmat