Mainos

Suomalaiset suosivat valmisaterioita

Valmisruokien käyttö suomalaisissa kotitalouksissa on lisääntynyt. Ruokaa laitettaessa suositaan helppoja ja nopeasti kypsyviä raaka-aineita. Tämä käy ilmi Kuluttajatutkimuskeskuksen tuoreesta tutkimuksesta, jossa selviteltiin suomalaisten ruokatottumusten muutoksia 1980- ja 1990-luvuilla. Tutkimus osoitti, että valmiiden einesten ja pakasteiden käyttö on viime vuosina lisääntynyt huomattavasti.

Vuonna 1988 valmistuotteita käytti kolmasosa kotitalouksista, kun vuonna 1997 jo lähes puolet talouksista turvautui valmisruokiin. Eniten valmisruokia syövät nuoret, erityisesti yksin asuvat ja lapsiperheet. Valmisruokien käytön lisääntyessä myös kauppojen valmisruokavalikoimat ovat kasvaneet selvästi. Einesten käytössä on siirrytty yhä valmiimpien aterioiden ostamiseen. Silloinkin kun ruokaa tehdään itse, valitaan mahdollisimman nopeasti kypsyviä ja vähän esikäsittelyä vaativia raaka-aineita.

Työtä ja aikaa vaativia ruoka-aineita käyttivät eniten yli 45-vuotiaat. Ruuanlaiton taitojen ja rutiinien puuttuessa nuorten kynnys valmistaa perinteisiä ruokia nousee koko ajan. Myös ne nuoret, jotka harrastavat ruoanlaittoa, käyttävät helppoja raaka-aineita.

Ateriat vähentyneet, välipalat lisääntyneet

Aterioiden lisäksi myös suomalaisten ateriointitavat ovat muuttuneet. Varsinaisten aterioiden määrä on vähentynyt ja välipalatyyppinen syöminen lisääntynyt. Noin joka neljäs perhe on jo kokonaan luopunut yhteisistä ruoka-ajoista. Näiden perheiden jäsenet syövät silloin, kun heille itselleen parhaiten sopii.

Tutkimuksen mukaan ruoanlaiton helppoutta korostava suuntaus voimistuu jatkossa entisestään. Työn ja

Hampurilais-välipala maistuu nuoremmille

perheen yhteensovittamisen vaikeuden sekä jatkuvan kiireen uskotaan lisäävän valmistuotteiden käyttöä. Lisäksi uskotaan, että yksilöyttä korostavaan elämäntapaan sopii hyvin se, että voi syödä silloin kun itse haluaa.

Tutkimus osoittaa myös, että teollisuus ja kauppa tukevat helppoutta korostavaa trendiä. Suuntaus luo kummallekin uusia kasvumahdollisuuksia. Pitkälle jalostettuihin ruokiin muodostuu enemmän lisäarvoa kuin perinteisiin raaka-aineisiin, ja kauppa saa niistä paremman katteen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.