Oman vanhemman ikääntyminen on sokki monelle suomalaiselle – Richardin äiti alkoi tarvita äkkiä runsaasti apua: "Heittäydyin siihen täysin"

Ikääntyvien vanhempien hoitaminen huolestuttaa suomalaisia 8:51
Katso video: Näin ikääntyvistä vanhemmista huolehtiminen näkyy suomalaisissa.

Lähes jokainen yli 75-vuotiaiden suomalaisten lapsista kantaa huolta ikääntyvän vanhemman pärjäämisestä arjesta, paljastaa tuore kyselytutkimus.

Ikääntyvistä vanhemmista huolehtiminen vaikuttaa monen suomalaisen omaankin arkeen. Vanhemmista koetaan hyvin yleisesti huolta, joka voi pahimmillaan romuttaa omankin työkyvyn.

Huolestuttava tilanne paljastuu viidellesadalle yli 75-vuotiaan vanhemman omaavalle suomalaiselle tehdystä kyselystä. Kyselyn toteutti syyskuussa 2021 Syno International hoivapalvelu Helppy Oy:n toimeksiantona Suomessa.

Vastanneista 87 prosenttia koki huolta vanhempansa pärjäämisestä, puolet heistä tosin vain hieman.

Valtaosa heistäkin, jotka eivät olleet vielä huolissaan, uskoivat asian muuttuvan.

Vanhemmista huolehtiminen kysely

Arkisesta huolenpidosta peseytymisapuun

Vanhempien auttamiseen käytetty aika vaihtelee suuresti. Alle puolet (43,8%) käyttää viikossa alle tunnin heistä huolehtimiseen, 39,4% tunnista kolmeen ja 16,8% yli kolme tuntia. Suurin osa tästä ajasta tarkoittaa arkista huolenpitoa pankkiasioissa auttamiseen, kaupassakäyntiin sekä seurana olemiseen.

Vastaajista 28,4% kokee avun antamisen jokseenkin kuormittavaksi ja 4% hyvin kuormittavaksi.

Huolestuttavaa on myös se, että omasta vanhemmasta huolehtiminen näkyy jo monen omassa työkyvyssä. Viidennes (20,8%) sanoo sen vaikuttavan jokseenkin ja 2,4% sanoo sen vaikuttavan selvästi.

Kaksi prosenttia vastaajista kertoo joutuvansa auttamaan vanhempaansa hyvin perustavanlaatuisissakin asioissa, kuten peseytymisessä.

Monella vanhemman avun tarve näkyy myös muuten tunne-elämässä. Vain 40,0% vastaajista ei koe riittämättömyyden tunnetta arjen sujuvuuden varmistamisesta läheiselleen.

Kun äiti tarvitsee äkillistä apua

Ikäluokkien vanhetessa yhä useampi suomalainen on tilanteessa, jossa oma vanhempi tarvitsee apua arjessa selvitymiseen.

Kotipalvelu Helppyn toimitusjohtaja Richard Nordström kertoi Uutisaamun haastattelussa, että se tapahtui hänen omalla kohdallaan muutama vuosi sitten, kun hänen äitinsä alkoi tarvita apua.

– Olin silloin työelämässä, mutta heittäydyin täysin siihen, Nordström kertoo.

– Siinä oli todella paljon järjestettävää ennen työpäiviä ja työpäivien jälkeen. Kävin hänen luonaan auttamassa asioissa ja iltaisin selvittelin todella paljon asioita netissä.

Monella avuntarve lisääntyy pikkuhiljaa iän karttuessa, mutta toisilla kuten Nordströmillä se tapahtui äkillisesti.

– Omaisena sitä kokee, että on hyvin yksin siinä tilanteessa.

*Päivitys 10.56: Artikkelia täydennetty uutisaamun haastattelussa ja otsikkoa muokattu.

Lue myös:

    Uusimmat