Suomalaiselle tekoälytutkijalle merkittävä tiedepalkinto

Akatemiaprofessori Teuvo Kohonen on saanut noin 460 000 markan arvoisen italialaisen Italgas -tiede- ja teknologiapalkinnon. Palkinto luovutettiin Kohoselle tänään Torinossa, Italiassa. Palkintokomitea lukee Kohosen kansainvälisesti merkittävimpiin tietotekniikan tutkijoihin. Kohonen sai tunnustuksen uusista tietojenkäsittelyperiaatteista ja niiden sovelluksista, joita hän on keksinyt ja kehittänyt 1970-luvulta lähtien. Kohosen ansiot tekoälyn sekä assosiaatiomuistiin perustuvan automaattisen kuvien ja äänten luokittelun tutkimuksessa ovat palkintokomitean mukaan todella merkittäviä.

Neuroverkkojen tutkimuksen uranuurtajiin kuuluva Kohonen on kehittänyt itseorganisoituvan kartan (Self Organizing Map eli SOM), jolla on sovelluksia insinööri-, tilasto-, luonnon- sekä kielitieteissä. Menetelmän avulla voidaan analysoida ja visualisoida laajoja ja monimutkaisia tietomassoja. Kohosen Websom-menetelmästä voi palkitsijoiden mukaan tulla tehokkain ja nopein väline esimerkiksi halutun tekstin, äänen tai kuvan löytämiseksi Internetistä.

Kohonen sai aiemmin tänä vuonna Tekniikan edistämissäätiön myöntämän Suuren suomalaisen teknologiapalkinnon, joka oli puolen miljoonan markan suuruinen. Kohosen Neuroverkkojen tutkimusyksikkö toimii Teknillisen korkeakoulun tietotekniikan osastossa. Yksikkö on Suomen Akatemian valitsema tutkimuksen huippuyksikkö.

Muut Italgas-palkitut ovat tällä kertaa tutkijat Peter Geoffrey Gray ja Michael Petch Johnson brittiläisestä Mattheyn teknologiakeskuksesta. Grayn ja Johnsonin johtama ryhmä on kehittänyt reaktorin, jonka avulla voidaan vähentää huomattavasti energiatuotannon päästöjä.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat