Suomalaisasiantuntijat neuvovat: Näin laskettelet turvallisesti

Laskettelijoiden vauhti rinteessä on kasvanut viimeisten vuosien aikana, kiitos kehittyneiden välineiden. Sääntöjen noudattaminen sekä suojavarusteisiin satsaaminen on rinneturvallisuuden suhteen ensiarvoisen tärkeää.

Laskettelurinteet eri puolella maailmaa kutsuvat kymmeniä tuhansia suomalaisia tänäkin talvena. Pääosa suomalaisista valitsee välineikseen sukset, mutta myös lumilaudalla on kannattajansa.

Vauhdikkaissa ja ruuhkaisissa rinteissä on syytä muistaa turvallisuusasiat.

- Kypärä on numero yksi. Se yhä puuttuu monelta suomalaiselta täällä Alpeilla. Monet ajattelevat, että se riittää kun kontrolloi omaa laskemista, ei tee virheitä. Joku voi kuitenkin laskea päälle, varusteet ovat tärkeä asia, sanoo itävaltalaisen hiihdonopettajakoulutuksen omaava Hanne Mäkinen.

Mäkinen työskentelee STS Alppimatkojen koordinaattorina Bad Gasteinissa ja asuu kuudetta talvea Alpeilla.

- Sanomme aina asiakkaille, että silmät auki rinteessä. Ylhäältä tuleva väistää, mutta erityisesti ruuhkaisissa paikoissa ja risteysalueilla silmät auki. Lisäksi pitää laskea omien kykyjen rajoissa ja luonnollisesti selvin päin.

Tunnista oma taitotaso

Myös kotimaan keskuksissa lasketaan kovaa.

- Vauhdin kontrollointi on tärkeä asia. Nykypäivänä vauhdit rinteissä nousevat helposti 60-80 kilometriin tunnissa. Niissä vauhdeissa väistöliikkeiden tekeminen ja pysähtyminen on jo vaikeaa. Laskijoiden vauhti on noussut arviomme mukaan jopa 10-20 kilometrillä tunnissa viimeisen 10 vuoden aikana suksien kehityksen takia, Levin hiihtokoulun johtaja Tapio Kokko sanoo.

- Samaan aikaan on todettava, että ihmisten suojavälineiden käyttö on lisännyt turvallisuutta. Kypärä on jo erittäin suosittu, myös selkäpanssareita käytetään, Kokko linjaa.

Kari Koskimaa Salla Ski Resortista muistuttaa sääntöjen tärkeydestä.

- Rinnesäännöt kun lukee ja niitä noudattaa, niin yleensä välttyy onnettomuuksilta. Rinnesäännöt pitävät sisällään paljon eri asioita. Lisäksi varusteet pitää olla kunnossa ja huollettuina. Kolmas tärkeä asia on laskeminen omien taitojen tasolla. Ei vain rinteissä, vaan esimerkiksi myös hyppyreissä. Eli jos ei osaa hypätä, älä mene hyppyriin, Koskimaa tiivistää.



Lue myös:

    Uusimmat