Mainos

Suomalainen tv-tarjonta tutkittiin

Liikenne-ja viestintäministeriön teettämän selvityksen mukaan Ylen TV1 on tietopainotteisin ja Nelonen viihteellisin televisiokanava.

-

Liikenne- ja viestintäministeriö on teettänyt selvityksen viime vuoden suomalaisesta tv-tarjonnasta. Tutkimus selvitti televisiokanavien profiloitumista ja tarjontaa kokonaisuudessaan ja kanavittain. Suomalaisen televisiotarjonnan määrä ja kanavien tarjonta ovat pysyneet paljolti ennallaan. Suomen valtakunnalliset analogiset televisiokanavat Ylen TV1, Ylen TV2, MTV3 ja Nelonen tarjoavat yhdessä edelleen monipuolisen ohjelmiston. Viime vuonna kanavat lähettivät viikoittain yhteensä noin 397 tuntia eli päivittäin noin 57 tuntia ohjelmaa.

Vuoden 2000 tapaan myös vuonna 2001 suomalaisen television tarjonta oli lähes 60-prosenttisesti kotimaista. Sarjamuotoiset ohjelmat hallitsivat ohjelmistotarjontaa. Uusintoja tarjonnassa oli vajaa neljännes, kanavista selvästi vähiten uusintoja lähetti MTV3.

Viime vuonna suomalaisen television ohjelmatarjonnasta neljännes oli ulkomaista fiktiota. Seuraavaksi eniten oli tarjolla ajankohtaisohjelmia, urheilua, viihdettä ja elokuvia. Vähiten ohjelmistossa oli tarjolla kotimaista fiktiota sekä kulttuuri- ja opetusohjelmia. Parhaaseen katseluaikaan eli klo 18 jälkeen ulkomaisella fiktiolla oli edelleen suurin osuus ohjelmistossa, mutta myös viihteen, elokuvien ja uutisten osuudet kasvoivat selkeästi. Televisiotarjonta ja erityisesti ajankohtaisohjelmien tarjonta väheni viikonloppuisin kun taas elokuvien osuus kolminkertaistui.

Ylen molempien kanavien tarjonta oli kaupallisia kanavia monipuolisempaa. Perinteiset asia- ja kulttuuriohjelmat, kotimaiset lastenohjelmat ja opetusohjelmat olivat lähes kokonaan Ylen ohjelmistossa.

Ylen TV1 oli informaatiopainotteisin kanava. Se panosti erityisesti ajankohtais-, asia- ja opetusohjelmiin sekä uutisiin ja tarjosi myös ulkomaista fiktiota. TV2:n ohjelmisto oli puolestaan sekä informatiivista että viihteellistä.

MTV3:n ohjelmistossa kaksi kolmasosaa oli viihteellistä ja yksi kolmasosa informatiivista. Ohjelmat olivat joko kotimaisia tai amerikkalaisia. MTV3:n ohjelmatarjonnassa tapahtui joitakin muutoksia; ulkomaisen fiktion osuus kasvoi ja ajankohtaisohjelmien tarjonta väheni.

Nelonen oli kanavista viihteellisin. Nelonen erikoistui ulkomaiseen fiktioon, sitä oli reilut 40 prosenttia ohjelmatarjonnasta. Ohjelmistoon kuului myös paljon urheilua, viihdettä ja elokuvia. Nelosen tuotanto oli pääasiassa kotimaista ja amerikkalaista ja jonkin verran eurooppalaista.

Elokuussa 2001 aloittaneet uudet digitaaliset televisiokanavat - YLE 24, YLE Teema, FST-D, Subtv ja Urheilukanava tarjosivat kokonaisuudessaan hyvin samankaltaista ohjelmistoa kuin analogiset kanavat.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.