Mainos

Suomalainen on säästäjänä varovainen, eikä puhu rahasta

Taloustutkimus on selvittänyt, millaisia säästäjiä suomalaiset ovat. Uskaltavatko suomalaiset esimerkiksi puhua rahasta?

Tutkimus paljastaa, että suomalaiset ovat varovaisia ja konservatiivisia säästäjiä. Alexandria Pankkiiriliikkeen asiakaspalvelun johtaja Arja-Leena Puhakka kertoo MTV3:n Huomenta Suomessa, että varovaisuus näkyy monella tavalla.

– Turvallisuushakuisuus näkyy siinä, että suurin osa varoista on pankkitileillä. Tämä on ollut meille suomalaisille tyypillistä jo kautta aikojen, Puhakka selvittää.

Miehet ottavat tutkimuksen mukaan raha-asioissaan enemmän riskejä kuin naiset.

– Miehet sijoittavat enemmän esimerkiksi osakkeisiin kuin naiset. Nuoret haluavat puolestaan säästää ja sijoittaa omaan asuntoon, Puhakka valaisee.

Suomalaisten suhde rahaan on viime vuosikymmeninä muuttunut. Sukupolvien välillä on eroja.

– Ehkä tämän tutkimuksen perusteella olemme kuitenkin liukumassa hieman rohkeamman riskinoton maailmaan. Iäkkäille varallisuutta on vuosien saatossa kertynyt ja heidän velkataakkansa on pienentynyt. He voivat ottaa riskejä ja sijoittaa ja säästää tuleville sukupolville tai lapsilleen, Puhakka sanoo.

Kolmasosa säästää rahaa

Suurin osa suomalaisista, jopa 65 prosenttia, säästää tai sijoittaa rahaansa.

Suomalaisessa kulttuurissa ei perinteisesti puhuta raha-asioista. Ainoastaan yhtenä päivänä vuodessa, veropäivänä, tuloista puhuminen on niin sanotusti sallittua.

– Yleinen käsitys on, että myöskään perheissä ei rahasta puhuta paljon. Siitä pitäisi puhua enemmän, mutta toisaalta sen tähden me ammattilaiset olemme apuna puhumassa siitä rahasta ja niistä oikeista ratkaisuista, Puhakka sanoo.

Suomalaisilla pankkitileillä on tällä hetkellä noin 80 miljardia euroa. Puhakka opastaa, että pankkitalletamiseen voisi jokainen kiinnittää huomiota. Pankkitilit eivät ole tänä päivänä kohteita, joissa rahalle saataisiin riittävästi tuottoa.

– Jokaisen pitää kuitenkin toteuttaa ne omat unelmansa ja haaveensa omien tarpeidensa mukaan.

(MTV3)

Katso Alexandria Pankkiiriliikkeen asiakaspalvelun johtajan Arja-Leena Puhakan haastattelu: (Huomenta Suomi 12.12.2012)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.