Mainos

Suomalainen lihoo, mutta polttaa vähemmän

Suomalaisten elintavat ovat muuttuneet terveellisemmiksi. Sekä nuoret naiset että miehet ovat vähentäneet tupakointia. Ylipaino sen sijaan on edelleen yleistä. Naisista 41 prosenttia ja miehistä 55 prosenttia on ylipainoisia

Miesten tupakointi on vähentynyt alhaisimmalle tasolle vuosikymmeniin. Miehistä enää neljännes polttaa päivittäin. Kansanterveyslaitoksen (KTL) tuoreen tutkimuksen mukaan viidesosa naisista polttaa joka päivä. Myös nuoret naiset ovat vähentäneet tupakointiaan.

-V aikka tupakointi on vähentynyt, ei pidä unohtaa, että lähes joka neljäs suomalainen polttaa päivittäin. Luku on saatava alaspäin, sanoo KTL:n pääjohtaja Pekka Puska .

Helsingissä julkistettiin tutkimus suomalaisen aikuisväestön terveyskäyttäytymisestä ja terveydestä.

Suuri enemmistö tupakoijista on huolissaan terveysvaikutuksista, ja yli puolet haluaisi lopettaa. Päivittäin tupakoivista 40 prosenttia on yrittänyt tosissaan lopettaa polttamisen vuoden aikana.

Tupakansavulle työssään altistuvia on tutkimuksen mukaan enää viisi prosenttia. He ovat lähinnä ravintolatyöntekijöitä.

Rasvaton maito maistuu miehille

Suomalaiset ovat myös muuttaneet joitakin ruokailutottumuksiaan terveellisempään suuntaan. Esimerkiksi maidoksi kansalaiset valitsevat rasvattoman tai ykkösmaidon ja ruoanvalmistukseen kasviöljyn eläinrasvojen sijasta yhä useammin. Miesten yleisin maitojuoma on nyt ensimmäistä kertaa rasvaton maito.

- Voita leivän päällä käyttää enää kolme prosenttia naisista ja miehistä. Valtaosa käyttää kevytlevitteitä, Puska kuvailee.

Vaikka kasvisten ja vihannesten käyttö on lisääntynyt vuosikymmenien aikana, suomalaiset syövät niitä eurooppalaisittain niukasti. Tuoreita kasviksia pureskelee päivittäin lähes puolet, miehistä vajaa kolmannes. Kypsennetyt kasvikset maistuvat harvemmalle.

Liikaa painoa ja alkoholia

- Liiallinen alkoholinkäyttö ja ylipaino ovat vakavimmat ongelmat. Ne ja tupakointi alkavat kasaantua alempiin sosiaaliryhmiin samaan aikaan kun erot maan eri osissa ja sukupuolten välillä tasaantuvat, Puska sanoo.

Ylipaino on yhä yleistä, eikä ylipainoisten määrän kasvu näytä pysähtyvän. Naisista 41 prosenttia ja miehistä 55 prosenttia on ylipainoisia. Neljä viidestä ylipainoisesta haluaisi laihtua, ja moni yrittää tosissaan.

KTL:n laboratorionjohtaja Antti Uutelan mukaan suomalaiset lihovat hitaasti vuosien kuluessa. Tähän vaikuttavat esimerkiksi päivittäisen liikunnan vähentyminen, jatkuva napostelu ja ruoka-annosten kasvu. Nuorten lihomiseen liittyy sokeristen limsojen ja karkkien jatkuva käyttö.

Suomalaiset käyttävät myös paljon alkoholia, ja varsin harva on raitis.

Suurin osa suomalaisista hoitaa terveyttää liikkumalla vapaa-ajalla vähintään kahdesta kolmeen kertaan viikossa. Työmatkoja sen sijaan körötellään usein bussilla tai omalla autolla.

Kansanterveyslaitos julkisti tänään tutkimuksen nimeltä Suomalaisen aikuisväestön terveyskäyttäytyminen ja terveys, kevät 2006. Postikysely lähetettiin keväällä 5000 suomalaiselle, jotka olivat 15-64-vuotiaita. Vastausprosentti oli 65. Tutkimus on toistettu joka vuosi vuodesta 1978 lähtien.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.