Mainos

Suomalainen lähellä avaruuslentoa

Suomalaisen astronautin tie avaruuteen on katkennut viime metreillä. Euroopan avaruusjärjestön Esan kuusi uutta eurooppalaista astronauttia on valittu, eikä yhtään kilvassa mukana ollutta suomalaista ole valittujen joukossa.

Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija, biologi Jussi Lehtonen oli tosin viimeisen kymmenen ehdokkaan joukossa, ja olisi ollut siten aivan valittujen astronauttien tapaan kykenevä ja pätevä avaruuslentäjä.

Uusista astronauteista kaksi tulee Italiasta, loput Saksasta, Ranskasta, Britanniasta ja Tanskasta.

Astronauttien monivaiheinen valintaprosessi alkoi viime vuonna.

Uudet astronautit aloittavat peruskoulutuksensa Euroopan astronauttikeskuksessa EAC:ssa Saksassa ja voivat päästä lentämään Kansainväliselle avaruusasemalle vuodesta 2013 alkaen.

Kaikilla mahdollisuus

Ensimmäistä kertaa haku suoritettiin koko ESAn jäsenmaiden laajuudessa keskitetysti, siinä missä aikaisemmin astronautit on esivalittu kansallisin testein vain ESAn miehitettyjen avaruuslentojen ohjelmaan osallistuvissa maissa. Näin ollen hakemuksia pyydettiin myös Suomesta.

Lähes 10 000 kiinnostunutta jätti määräpäivään mennessä hakemuksensa. Kuukauden kestäneen hakuajan aikana 8413 astronautin työstä kiinnostunutta pääsi automaattisen karsinnan jälkeen ensimmäiseen varsinaiseen vaiheeseen eli heidän perustietonsa riittivät hakulomakkeen täyttämiseen.

Suomesta hakemuksia jätettiin 336 kappaetta ja Suomi olikin väkilukuun suhteutettuna aktiivisin hakuun osallistunut maa: hakemuksia oli kaikkiaan 4 prosenttia kaikista jätetyistä hakemuksista. Suomalaishakijoista 283 oli miehiä ja 58 naisia.

Pisimmälle valintaprosessissa päässeiden suomalaisten joukossa olivat myös mm. Ilmatieteen laitoksen tutkijat Sini Merikallio ja Noora Partamies, Space Systems Finlandissa työskentelevä Matti Anttila ja Kuopion yliopiston tietojenkäsittelytieteen assistentti Marko Hassinen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.