Mainos

Suomalainen Alice haluaisi synnyttää lapsen ystävälleen, mutta laki on esteenä – "On rankkaa nähdä suru ystävän silmissä"

Alice Rodriguezilla, 43, on neljä omaa lasta, mutta hän puhuu intohimoisesti niiden lapsettomien puolesta, jotka haluaisivat omaa jälkikasvua.

Rodriguezin hyvällä ystävällä ei ole kohtua, joten nykytilanteessa biologisen lapsen saaminen on ystävälle ja tämän miehelle mahdotonta. Rodriguez ei voi esimerkiksi toimia sijaissynnyttäjänä ystäväpariskunnalle, vaikka olisi siihen valmis.

– Kaikilla ihmisillä pitäisi olla oikeus perustaa perhe, sanoo Rodriguez.

Sijaissynnytyksessä lapsi kasvaa sovitusti lainakohdussa. Synnyttäjä on yleensä tulevien vanhempien lähipiiristä. Sijaissynnytys kiellettiin Suomessa vuonna 2007. Rodriguezin mielestä se on epäoikeudenmukaista.

Rodriguez on pitänyt EU-parlamentissa puheenvuoron sijaissynnytyksen puolesta, ja pari vuotta sitten hän kirjoitti Helsingin Sanomiin mielipidekirjoituksen sijaissynnytyksen sallimisen puolesta.

Eilen asiaa käsiteltiin seminaarissa Helsingissä.

Rodriguezille aihe on omista lapsista huolimatta hyvin henkilökohtainen.

– Raskaaksi tuleminen on ollut minulle helppoa. On rankkaa nähdä suru ystävän silmissä, kun olen kertonut omista raskauksistani. Näkee, kuinka paljon hän haluaisi omia lapsia.

Ei glorifiointia

Sijaissynnytykseen liittyy monia eettisiä kysymyksiä niin puolesta kuin vastaan. Raskauteen ja synnytykseen liittyy myös riskejä. Mitä sitten, jos kaikki ei menekään niin kuin on toivottu?

Rodriguez tuntee sijaissynnytykseen liittyvät pelot ja riskit. Yksi yleisistä kommenteista liittyy siihen, jos lapsi syntyy esimerkiksi kehityshäiriöisenä tai tulee kaksoset, ja sovitut vanhemmat eivät tällöin haluaisikaan lasta tai lapsia. Rodriguezin mielestä näin ajattelevat eivät ymmärrä, kuinka tosissaan sijaissynnytysprosessissa ollaan.

– Sijaissynnytykseen lähdetään pohjattomasta halusta omaan lapseen. Kyllä silloin otetaan lapsi vastaan ilolla juuri sellaisena kuin se tulee. Olen varma, että omalle ystäväpariskunnalleni esimerkiksi kaksoset olisivat vain tuplaonni.

Rodriguez haluaa välttää sijaissynnyttäjän tai sellaiseksi aikovan glorifiointia. Hänen mielestään ainoa hyvä motiivi sijaissynnyttäjäksi ryhtymiseen on halu auttaa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.