Mainos

Suojeluohjelma tarjoaa korvausbonuksia maanomistajille

Suojelukohteet ovat kuitenkin jääneet pienialaisiksi, eivätkä riitä täyttämään suojelutavoitteita.

Vapaaehtoisuuteen perustuva Etelä-Suomen metsien monimuotoisuusohjelma Metso on tuonut suojeluun runsaasti arvokkaita kohteita. Maanomistajat ovat innostuneet Metsosta, ja heille tarjotaankin nyt uusia suojelubonuksia.

Keski-Karjalassa maanomistajille tarjotaan kahta uutta Metsossa kehitettyä houkutinta. Toisessa kohteet pisteytetään viisiportaisella tähtiluokituksella. Tähdet auttavat maanomistajaa ymmärtämään kohteen luontoarvot ja luovat pohjan hintapyynnöille. Toinen houkutin on kasaamisbonus. Kasaamisbonus on suojelumalli, jossa metsänomistajat voivat tarjota yhdessä lähekkäisiä kohteita verkostoon.

Metsossa on eri puolilla maata meneillään lukuisia kokeiluja. Ne todistavat jo, että vapaaehtoisuus toimii. Pienialaiset kokeilut eivät kuitenkaan välttämättättä riitä tyydyttämään koko suojelutarvetta.

- Valitettavasti lyhyen ajan ollessa kyseessä muutokset näkyvät aika hitaasti, että raflaavia aikaansaannoksia ei voida vielä sanoa, kertoo ylitarkastaja Anna Rakemaa maa- ja metsätalousministeriöstä.

Metsokohteiden tulokset arvioidaan vuonna 2007. Valtiolle kokeilut maksavat 60 miljoonaa euroa.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 31.08.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.