Suojelukohteen remontti paloturvallisuuden kannalta

Yksi keskeisimpiä kysymyksiä vanhan rakennuksen remonttia suunniteltaessa on paloturvallisuus. Siihen liittyvät yksityiskohdat vaikuttavat mitä suurimmassa määrin remontissa toteutettaviin ratkaisuihin, joten tarkastus on tehtävä aivan alussa ja mukana on oltava niin rakennuttajan kuin rakennesuunnittelijan.

Paloturvallisuusvaatimuksissa yksi iso kynnys kulkee kerrosmäärän kohdalla: kun kerroksia on kahden asemesta kolme, tilanne muuttuu paljon. Nälkälinnassahan on kolme kerrosta, joten tarkkana on oltava. Kun rakennukseen tulee useita eri asuntoja, ne on palo-osastoitava huoneistoittain. Niiden väliin on tultava vähintään puolen tunnin palon kestävä paloseinä.

Vanhoja seiniä oikaistaessa niihin jää helposti tulelle otollisia etenemisteitä tarjoavia onkaloita. Sellaiset on tukittava ja täytettävä mieluiten palamattomalla eristevillalla. Aivan tavanomainen asunnon irtaimisto riittää vakavan tulipalon synnyttämiseksi, joten poistumisteiden on oltava kunnossa. Niitä tulee olla kaksi: varsinaisen uloskäynnin lisäksi on oltava varapoistumistie.

Kaikki piiput ja hormit tutkitaan tarkoin ja puhdistetaan tarvittaessa. Nälkälinnassahan näitä riittää - kaikkiaan kolmekymmentä! Vuoret ja tuliluukut käydään läpi silmämääräisesti, piippuun laskettavilla videokameroilla, poraamalla hormin seinään reikä ja pitämällä merkkisavutuikkua sen vieressä. löytyihän sieltä naakanpesiäkin. Tyypillistä vanhoissa hormeissa ovat myös paikaltaan irronneet tiilet, jotka saattavat tukkia hormin osittain tai kokonaan.

Ilmanvaihtohormit toimivat Nälkälinnassa yhdessä tulisijahormien kanssa, ja silloin niiden tiiviys on hyvin tärkeää. useinkin tällaisissa joudutaan tiivistämään hormit ja jopa rakentamaan ne uudelleen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja