Suojavarusteiden saatavuudesta uusi päivitys: Suojavaatteiden tilanne heikoin, kun taas suojavisiirejä riittää yllin kyllin

Suojavarusteita pystytään puhdistamaan Suomessa – puolustusministeri Kaikkonen: Jopa toinen puhdistamo voidaan rakentaa 1:50
Suojavarusteita pystytään puhdistamaan Suomessa – puolustusministeri Kaikkonen: Jopa toinen puhdistamo voidaan rakentaa

Sosiaali- ja terveysministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö ovat antaneet toimeksiannon Huoltovarmuuskeskukselle seurata suojavarusteiden tilannekuvaa koronaepidemian aikana. 

Tuoreimman tilannekuvan mukaan suojavarusteiden käyttötarve vaihtelee tuoteryhmittäin. Eniten kuluu kirurgisia suu- ja nenäsuojaimia, joita menee sairaaloissa parhaimmillaan puoli miljoonaa vuorokaudessa. 

Hengityksensuojainten (FFP2 ja FFP3) osalta käyttötarvearvio on noin 15 000 – 50 000 kappaletta vuorokaudessa. 

Lisäksi suojatakkien osalta käyttötarvearvio on noin 88 000 – 110 000 kappaletta vuorokaudessa.

Saatavuus vaihtelee heikosta erinomaiseen

Myös tuotteiden saatavuus vaihtelee reilusti tuoteryhmittäin.

Huoltovarmuuskeskus arvioi varusteiden riittävyyttä asteikolla erinomainen, hyvä, kohtalainen, välttävä ja heikko.

Kirurgisten suu-nenäsuojaimien riittävyys on tällä hetkellä kohtalainen. HVK:n mukaan hankintatilanne maailmalla on parantunut selkeästi muutaman viikon takaiseen tilanteeseen verrattuna. 

Hengityssuojainten (FFP2 ja FFP3) tilanne on myös kohtalainen. Tiedotteessa kerrotaan, että Huoltovarmuuskeskus neuvottelee kansainvälisten valmistajien kanssa pitkäaikaisista toimitussopimuksista ja kotimaisten tuotantonsa aloittavien toimittajien kanssa käydään neuvotteluja ja tilauksiakin on tehty.

Neuvotteluja käydään sekä kirurgisista suojaimista että hengityssuojaimista. 

Suojavaatteiden tilanne huonoin

Suojavisiirien tilanne on erinomainen. Tilannetta auttaa se, että useat kotimaiset yritykset ovat käynnistäneet suojavisiirien valmistuksen ja toimitukset sairaanhoitopiireille.

Suojavaatteiden tilanne puolestaan on heikko. Globaali saatavuus on tällä hetkellä huono. Tilannetta pyritään helpottamaan sairaanhoitopiirien varastojen kautta. Hankintatoimintaa pyritään myös priorisoimaan suojatakkeihin. Myös kotimaisten tuotantonsa aloittavien toimittajien kanssa käydään neuvotteluja.

Suojakäsineiden tilanne on hyvä. HVK:lla on voimassa oleva pidempiaikainen toimitussopimus suojakäsineiden toimituksista.

Tiedotteessa todetaan, että arviot eivät ole poikkeusoloissa tarkkoja ja siksi tilannetta tulee arvioida säännöllisesti. 



Lue myös:

    Uusimmat