Mainos

Sukupuolineutraalissa päiväkodissa ei lueta Tuhkimoa

Tukholmassa toimivassa päiväkodissa tyttöjä ei kasvateta tyttöinä eikä poikia poikina. Sukupuolineutraalissa Egalia-päiväkodissa lapsia puhutellaan sen sijaan lapsina ja ystävinä. Tarkoituksena on välttää sukupuoliin liittyviä stereotypioita.

– Haluamme tarjota heille koko elämän kirjon, ei vain puolikasta siitä. Annamme lapsille laajemmat mahdollisuudet kokea elämää ilman, että sosiaaliset odotukset rajoittaisivat sitä, sanoo päiväkodin johtaja Lotta Rajalin BBC:n haastattelussa.

Päiväkodin kirjat on valittu niin, että niissä ei esitellä perinteisiä sukupuolirooleja. Esimerkiksi Tuhkimo- ja Lumikki-kirjoja ei Egaliassa ole. Sen sijaan lapsille luetaan kirjaa esimerkiksi kahdesta kirahvista, jotka adoptoivat hylätyn krokotiilinpoikasen.

Sukupuolineutraalius on huomioitu myös päiväkodin leikeissä. Leikkikalut ovat samoja, mitä missä tahansa muussakin päiväkodissa, kuten nukkeja, traktoreita ja autoja. Erona kuitenkin on se, että lapsia kannustetaan valitsemaan lelut mielenkiintonsa, ei sukupuolensa perusteella.

Sukupuolineutraalia kasvatusta on kritisoitu siitä, että se vaikeuttaa lasten identiteetin kehittymistä.

– Kaikki lapset tietävät, ovatko he tyttöjä vai poikia. Tässä ei ole kyse biologisesta sukupuolesta. Me emme sen sijaan luo tyttöjen tai poikien maailmaa, vaan tarjoamme sen kokonaisuutena.

Lue lisää BBC:n jutusta Sweden's 'gender-neutral' pre-school.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
    Mainos

    Suosituimmat videot

    Mainos

    Uusimmat

    Mainos
    Mainos
    Mainos
     

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.