Sudanin armeijan edustajat palasivat keskustelemaan vastapuolen kanssa – sota jatkuu jo neljättä kuukautta

Lähes kolme miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa Sudanin konfliktin takia.

Sudanin armeijan edustajat ovat palanneet keskustelemaan RSF-joukkojen kanssa Saudi-Arabian Jeddaan, hallituksen lähde kertoi uutistoimisto AFP:lle.

RSF ei ole kommentoinut paluuta Jeddan neuvotteluihin, jotka keskeytettiin viime kuussa useiden rikottujen tulitaukojen jälkeen. Neuvotteluja välittävät Saudi-Arabia ja Yhdysvallat.

Myös Itä-Afrikan maiden yhteisö IGAD on yrittänyt järjestää neuvotteluja Etiopiassa. Sudanin armeija kuitenkin boikotoi niitä viime viikolla.

YK: Täysimittaisen sisällissodan partaalla

Sudanin sota jatkuu jo neljättä kuukautta. Taistelut alkoivat huhtikuun puolessavälissä, kun armeijan komentajan Abdel Fattah al-Burhanin ja hänen varamiehensä, kenraali Mohamed Hamdan Daglon erimielisyydet Daglon komentamien RSF-joukkojen sulauttamisesta Sudanin armeijaan kärjistyivät avoimeksi yhteenotoksi.

Taisteluissa on kuollut noin 3 000 ihmistä. Lähes kolme miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa konfliktin takia.

YK varoitti viime viikon lopulla Sudanin olevan täysimittaisen sisällissodan partaalla.

Torstaina YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto raportoi, että Sudanin Darfurista löydettiin 87 surmattua ihmistä joukkohaudasta. Puolisotilaallisten RSF-joukkojen ja sen liittolaisten uskotaan surmanneen uhrit.

Molemmat osapuolet haluttomia neuvottelemaan

Ennen Jeddan neuvottelujen keskeyttämistä yhdysvaltalaiset sovittelijat olivat yhä turhautuneempia molempien osapuolten haluttomuuteen työskennellä kohti kestävää aselepoa. Asiantuntijat uskovat, että molemmat kenraalit ovat valinneet taktiikakseen väsytyssodan ja toivovat saavansa myöhemmin suurempia myönnytyksiä neuvottelupöydissä.

Lue myös:

    Uusimmat