YK: Sudan on sisällissodan partaalla – yli kaksikymmentä siviiliä kuollut ilmaiskussa

Sudanin kriisillä on syvät juuret, jotka kietoutuvat maan armeijan vahvaan asemaan ja ulottuvat 70 vuoden taakse 1:58
Sudanin kriisillä on syvät juuret, jotka kietoutuvat maan armeijan vahvaan asemaan ja ulottuvat 70 vuoden taakse

Sudanin terveysministeriön mukaan yli kaksikymmentä siviiliä kuoli asutusalueelle tehdyssä ilmaiskussa.

YK varoittaa Sudanin olevan täysimittaisen sisällissodan partaalla, joka voi horjuttaa koko alueen vakautta. Varoitus annettiin tänään sen jälkeen, kun Sudanin terveysministeriö kertoi yli kahdenkymmenen siviilin kuolleen asutusalueelle tehdyssä ilmaiskussa.

Isku tehtiin pääkaupunki Khartumin lähellä sijaitsevassa Omdurmanissa. 22 kuolonuhrin lisäksi kymmenien siviilien kerrottiin haavoittuneen iskussa.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres tuomitsi Omdurmaniin tehdyn iskun. Pääsihteerin tiedottaja kertoi Guterresin olevan syvästi huolissaan siitä, että meneillään olevat taistelut ovat ajaneet Sudanin täysimittaisen sisällissodan partaalle.

Taisteluiden alettua puolisotilaalliset RSF-joukot ovat perustaneet tukikohtia asutusalueille. Heidän on syytetty ajaneen siviilejä pois kodeistaan.

Noin 3 000 kuollut taisteluissa

Taisteluissa on kuollut arvioiden mukaan noin 3  000 ihmistä. Maassa on myös tehty ilmoituksia seksuaalisen väkivallan aallosta ja etnisesti kohdennetuista murhista. Ryöstely on ollut yleistä.

Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön (IOM) mukaan lähes kolme miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa Sudanissa alle kolmen kuukauden sisällä. Heistä lähes 700  000 on paennut naapurimaihin, eritoten Egyptiin, Tshadiin ja Etelä-Sudaniin.

Sudanin taistelut alkoivat huhtikuun puolivälissä, kun armeijan komentajan Abdel Fattah al-Burhanin ja hänen varamiehensä, kenraali Mohamed Hamdan Daglon pitkään jatkuneet erimielisyydet Daglon komentamien RSF-joukkojen sulauttamisesta Sudanin armeijaan kärjistyivät avoimeksi yhteenotoksi.

Osapuolten välillä solmitut tulitauot ovat kariutuneet kerta toisensa jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat