Sudan vaatii YK:n turvallisuusneuvostoa hätäistuntoon – WFP: nälkäkatastrofi uhkaa

Sudanin kriisillä on syvät juuret, jotka kietoutuvat maan armeijan vahvaan asemaan ja ulottuvat 70 vuoden taakse 1:58
Katso myös uutislähetys 24.4.2023: Sudanin kriisillä on syvät juuret, jotka kietoutuvat maan armeijan vahvaan asemaan ja ulottuvat 70 vuoden taakse

Sudanissa riehuvassa sisällissodassa on kuollut kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Sudan on vaatinut YK:n turvallisuusneuvostoa kokoontumaan pikimmiten hätäistuntoon. Syynä ovat Sudanin väitteet, joiden mukaan Yhdistyneet arabiemiraatit on tukenut Sudanin puolisotilaallisia RSF-joukkoja.

Sudanin YK-lähettilään mukaan Yhdistyneet arabiemiraatit on tukenut joukkoja muun muassa aseilla.

Yhdistyneet arabiemiraatit kiisti vastauksessaan turvallisuusneuvostolle Sudanin syytökset.

Sisällissota syttyi Sudanissa viime vuoden huhtikuussa, kun asevoimien komentajan Abdel Fattah al-Burhanin ja hänen varamiehensä, kenraali Mohamed Hamdan Daglon erimielisyydet Daglon komentamien RSF-joukkojen sulauttamisesta Sudanin asevoimiin kärjistyivät.

Turvallisuusneuvosto otti erikseen huolestuneena kantaa aiemmin lauantaina Pohjois-Darfurissa käytäviin taisteluihin. Neuvosto varoitti, että RSF ja sen liittolaiset voivat käynnistää laajan hyökkäyksen al-Fashirin kaupunkiin. Suuri määrä pakolaisia on suunnannut kaupunkiin hakemaan turvaa ja kaupunkiin kohdistuva hyökkäys voi YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin tiedottajan mukaan olla erittäin tuhoisa siviileille.

WFP: Laaja nälkäkatastrofi uhkaa

Sodassa on kuollut kymmeniä tuhansia ihmisiä ja taistelut ovat ajaneet kodeistaan noin 8,5 miljoonaa ihmistä. YK:n alainen Maailman ruokaohjelma (WFP) on varoittanut, että valtiota uhkaa laaja nälkäkatastrofi.

WFP:n mukaan maailmanjärjestön avun ulottumattomissa on tällä hetkellä 90 prosenttia niistä sudanilaisista, joita uhkaa nälänhätä. WFP:n arvion mukaan vain viitisen prosenttia maan asukkaista pystyy hankkimaan itselleen joka päivä jonkinlaisen aterian.

Lue myös:

    Uusimmat