Nälkään kuolleen Yazan al-Kafarnan, 10, valokuva levisi ympäri maailman – monilla Gazan lapsilla sama kohtalo

Nälkään kuolevasta pojasta tuli Gazan hädän kasvot – näin vakava siviilien tilanne nyt on 17:15
10-vuotiaan Yazan al-Kafarnan riutuneet kasvot kuvittivat uutisia, joissa kerrottiin nälästä ja puutteesta.

Gazassa käynnissä oleva humanitaarinen kriisi on saanut kasvot. 10-vuotiaan Yazan al-Kafarnan riutuneet kasvot ovat kuluvalla viikolla kuvittaneet uutisia, joissa on kerrottu nälästä ja puutteesta. 

Yazan oli viety eteläisessä Gazassa Rafahissa sijaitsevaan sairaalaan vakavan aliravitsemuksen takia. Apu – jos sellaista oli edes sairaalassa saatavissa – tuli kuitenkin liian myöhään. 

Kuva oli otettu vain hetkeä ennen kuin lapsi kuoli aliravitsemukseen. 

Yazanin perhe on kotoisin Gazan pohjoisesta Beit Hanounin alueelta. Perheen täytyi poistua alueelta Israelin hyökkäysten alta. 

Nykytilanne alkoi, kun äärijärjestö Hamas hyökkäsi Israeliin lokakuussa, minkä jälkeen Israel iski Gazaan. 

Yazan olisi tarvinnut erityisruokaa

Yazan syntyi cp-vammaisena. Tämän vuoksi hän olisi tarvinnut myös kriisin aikana erityistä ravintoa, sillä mediatietojen mukaan hän ei pystynyt syömään tavallista ruokaa. 

Ennen sotatoimien alkamista hänen kuitenkin kerrotaan eläneen niin normaalia elämää kuin se Gazassa on ollut mahdollista. 

– Ennen sotaa hän oli terve, hän sai ruokaa ja tarvitsemaansa lääketieteellistä hoitoa, pojan isä kertoo verkossa levinneessä videossa esitellen kuvaa Yazanista. Hän sanoo sen olevan otettu viikkoa ennen sotatoimien alkamista. 

– Sodan alkamisen jälkeen pulaa on ollut kaikesta. Yazan ei ole saanut ravintoa ja hänelle tärkeitä ruoka-aineita.

Yazanin vanhempien kerrotaan etsineen apua pojalleen kuukausien ajan. Yazan olisi tarvinnut erityistä, ravintorikasta, nestemäistä ruokaa, sillä hänellä oli haasteita ruuan nielemisen kanssa. 

– Päivä päivältä näin poikani kunnon heikkenevän, taksinkuljettajana toimiva isä kertoo New York Times -lehdelle

Poikaa hoitanut lääkäri on kertonut pojan kuolleen infektioon. Vakava aliravitsemus oli heikentänyt pojan vastustuskykyä niin pahasti, että hengitysteihin iskenyt infektio koitui kohtalokkaaksi. 

Gazassa jo nälkäkuolemia, koska hätäapua ei saada riittävästi perille 2:12
Uutisjuttu: Gazassa on jo nälkäkuolemia, koska hätäapua ei saada riittävästi perille

Väkimäärä valtava

Useita lapsia on kuollut aliravitsemukseen ja nestehukkaan Gazassa. The New York Times raportoi, ettei alueelle ole viikkoihin saatu lähes lainkaan ruoka-apua.

Nälänhätä on suurin Pohjois-Gazassa, sillä aputoimitukset eivät pääse alueelle. Pohjois-Gazassa on noin 300 000 siviiliä.

Egyptin rajalla sijaitsevassa Rafahissa haasteita sen sijaan tuo väenpaljous. Alueelle on pakkautunut tällä hetkellä 1,5 miljoonaa ihmistä, kun normaalisti kaupungissa on noin 100 000 asukasta. Monet asuvat teltoissa ja elinolosuhteet ovat epähygieeniset.

Gazassa jo nälkäkuolemia, koska hätäapua ei saada riittävästi perille 2:12

MTV Uutisten haastatteleman Maailman elintarvikeohjelman apulaisjohtajan Rania Dagash-Kamaran mukaan elintarvikkeita on mahdotonta jakaa vaarantamatta järjestön työntekijöitä tai avun vastaanottajia. 

Nälänhädän estämiseksi tarvitaan kiireellisesti lisää reittejä Gazaan ja pääsyä koko kaistalle humanitaarisia operaatioita varten. 

Konkreettisesti tämä tarkoittaa tulitaukoa, kaikkien rajanylityspaikkojen avaamista ja kaupallisen rahdin jatkamista.

Eläinten ruokaa lapsille

Olosuhteet Gazassa ovat katastrofaaliset. Lääkärit ilman rajoja -järjestön suomalainen avustustyöntekijä kertoi viikolla MTV Uutisille, että heidän työntekijöidensä lapsille on jouduttu valmistamaan ruoankorviketta aasin- ja linnunruoasta sekä rikkaruohoista.

– Meillä on työntekijöitä, jotka ovat loukussa Pohjois-Gazassa, ja valitettavasti he joutuvat käyttämään eläinten ruokia ruokkiakseen lapsiaan, sanoi Lääkärit ilman rajoja -järjestön avustustyöntekijä Linda Nyholm Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Näin kauhistuttava on Gazan tilanne 8:30

Myös Etelä-Gazan Rafassa, jonne pakolaiset ovat pakkautuneet, on erittäin huono tilanne. Nyholm kertoo, että ruoan hinta on noussut siellä taivaisiin. Esimerkiksi kilo riisiä maksaa noin 25 euroa. Myös vedestä on pulaa.

Konfliktinratkaisujärjestö CMI:n projektipäällikkö Cecilia Pellosniemen mukaan käsillä on vaikein tilanne vuosikymmeniin, mikäli Gazaan ei saada aputoimituksia ja tilanne jatkuu samanlaisena.

– Tapahtuu asioita, joita emme ole elinaikanamme nähneet humanitaarisen tilanteen suhteen. 

– Puhutaan sellaisista luvuista ja skaalasta, mitä ei ole missään muualla, emme edes Jemenissä, Etelä-Sudanissa tai Syyriassa, ollut. Tässä on todella suuret riskit, CMI:n projektipäällikkö Cecilia Pellosniemi kertoo. 

Äitien ja vauvojen painajainen

Gazan humanitaarinen katastrofi on erityinen painajainen äideille ja vauvoille. Vauvoja syntyy kuolleena ja kuolee vastasyntyneinä.

YK:n väestörahasto UNFPA:ta palestiinalaisalueilla edustava Dominic Allen kertoi perjantaina etälehdistötilaisuudessa Jerusalemista, että lääkärit ovat kertoneet pienikokoisista ja sairaista vastasyntyneistä, kuolleena syntyvistä vauvoista sekä ilman riittävää puudutusta tehtävistä keisarinleikkauksista.

Allenin mukaan synnytyksiä on Gazassa noin 180 päivässä. Erityisesti on kasvanut kuolleena syntyvien lasten ja vastasyntyneinä kuolleiden määrä.

– Lääkärit ovat kertoneet, etteivät he enää näe normaalin kokoisia lapsia, Allen sanoi vierailtuaan äitiyspalveluita tarjoavissa sairaaloissa Gazan pohjoisosassa.

Gazaan on saatu humanitaarista apua meriteitse 1:18

Lue myös:

    Uusimmat