STUK: Fukushiman tilanne ennallaan

Säteilyturvakeskuksen (STUK) mukaan eilinen Japanin jälkijäristys ei aiheuttanut Fukushiman ydinvoimalassa lisävaurioita. Tilanne onnettomuuslaitoksella jatkuu kuitenkin edelleen hyvin vaikeana.

STUKin mukaan Fukushiman neljän yksikön jäähdyttämiseen tarvittavia järjestelmiä ei ole onnistuttu palauttamaan. Työtä vaikeuttaa turpiinihalleissa oleva radioaktiivinen vesi, vaikka työt turpiinihallien tyhjentämiseksi ovat jatkuneet.

Reaktoreita ja polttoainealtaita jäähdytetään edelleen tilapäisjärjestelyin. Tämän vuoksi laitokselta vapautuu jatkuvasti pieniä määriä radioaktiivisia aineita ilmaan ja mereen. Ydinvoimayhtiö aikoo estää radioaktiivisten aineiden leviämistä mereen muun muassa rakentamalla patoja.

Myös Suomesta kerätyissä ilma- ja laskeumanäytteissä on havaittu Japanista peräisin olevia radioaktiivisia aineita. Kaikkien aineiden pitoisuudet ovat olleet pieniä, eikä niillä ole vaikutusta terveyteen.

Säteilyturvakeskuksen mukaan on myös erittäin epätodennäköistä, että Japanista tuotavissa tavaroissa olisi haitallisia määriä radioaktiivisia aineita, koska tulli tekee säteilymittauksia.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat