Stubb kommentoi Prigozhinin kuolemaa: "Tuntuu karulta, että poliittinen johto voi murhata vastustajiaan"

Alexander Stubb Prigozhinin kuolemasta: "Tuntuu aika karulta, että poliittinen johto voi käytännössä murhata vastustajiaan" 1:12
Alexander Stubb Prigozhinin kuolemasta: "Tuntuu aika karulta, että poliittinen johto voi käytännössä murhata vastustajiaan"

Kokoomuksen presidenttiehdokkaaksi viime viikolla asettunut Alexander Stubb vastasi median kysymyksiin. Yksi niistä koski päivän kuuminta puheenaihetta, Wagner-johtaja Jevgeni Prigozinin kuolemaa.

Wagner-sotilasryhmän johtaja Jevgeni Prigozhin ja hänen ykkösmiehensä Dmitri Utkin menehtyivät lentoturmassa keskiviikkoiltana. Kaksikko oli Moskovan lähistöllä pudonneen lentokoneen matkustajalistalla, johon kuului yhteensä kymmenen henkeä.

Kokoomuksen presidenttiehdokas Alexander Stubb kommentoi ytimekkäästi tilannetta toimittajille lyhyessä myös presidentinvaaleja käsitelleessä tiedotustilaisuudessa.

Stubb korosti, että monet tapahtumien kulkuun liittyvät faktat ovat vielä epäselviä.

– Mutta voimme varmasti jo tässä vaiheessa vetää sen johtopäätösksen, että naapurimaamme, eli Venäjän hallinto Putinin johdolla, on brutaali, häikäilemätön, ja kyyninen. 

Stubbin mukaan nyt pitää lopettaa  illuusio siitä, että Venäjän eliitti ei olisi Putinin takana. 

– Se on, koska sillä ei ole poliittisesti tai taloudellisesti varaa olla tukematta. Mutta näkisin eliitin tilanteen sellaisena, että he ovat uppoavassa sukellusveneessä, ja jos joku sieltä yrittää luukun nostaa, kohtalo näyttää olevan aika raju ja karu, Stubb vastaa ja jatkaa:

– Tuntuu karulta, että poliittinen johto voi käytännössä murhata vastustajiaan.

Faktoja pimennossa, video väitetystä turmasta leviää

Keskiviikkona 23. elokuuta levisi tieto, että Jevgeni Prigozhinin lentokone on pudonnut Venäjällä ja Wagner-ryhmään liitetty Telegram-kanava Grey Zone julisti hänen kuolleen.

Venäjän presidentti Vladimir Putin "lähes varmasti" määräsi Venäjän sotilasjohdon ampumaan Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhinin koneen alas, arvioi yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Uutistoimisto Reuters on julkaissut videon, jossa väitetään näkyvän, miten Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhinin lentokone putoaa Tverin alueella lähellä Moskovaa. Reuters ei ole vahvistanut videon aitoutta.

Jevgeni Prigozhinin lentokone väitetysti putoaa videolla taivaalta 1:03
Videon väitetään näyttävän, miten lentokone putoaa maahan. Videon aitoutta ei ole vahvistettu.

Lue myös:

    Uusimmat