Mainos

Stora Enson väki vähenee 2000:lla

Ruotsalais-suomalainen metsäjätti Stora Enso tarkensi tänään yhdistymisestä aiheutuvia hyötyjä ja henkilöstövaikutuksia. Yhtiö aikoo vähentää henkilöstöä noin 2000:lla vuoden 2002 loppuun mennessä.

Yhdistymisestä syntyvät hyödyt nousevat yhteensä noin 760 miljoonaan euroon eli 4,5 miljardiin markkaan vuoden 2002 loppuun mennessä. Tarkastelujakson viimeisen vuoden arviota on nostettu 40 prosentilla kesäisestä arviosta. Suomen rahassa vuoden 2002 yhdistymishyödyt ovat lähes 1,8 miljardia markkaan.

Hyötyjä syntyy, kun esimerkiksi eri tuotteiden valmistus voidaan keskittää tietyille koneille. Kun Storan ja Enson yhdistymisestä kerrottiin, yhtiö ilmoitti vähentävänsä 400-500 työntekijää hallinnosta, myynnistä ja ja markkinoinnista. Aiemmasta arviosta määrä on lisääntynyt noin 1500:lla ja nyt ilmoitetut vähennykset tulevat koskemaan myös tuotantoa.

Johtaja Kari Vainio tähdensi, että hyötyjä ja henkilöstötarvetta päästiin käymään kunnolla läpi vasta sen jälkeen, kun EU-kilpailuviranomaisten kanta fuusioon saatiin viime vuoden loppupuolella ja nyt annetut arviot ovat tämän työn tulosta. Storan Enson palveluksessa on nyt vajaat 41000 työntekijää. Vainion mukaan osa henkilöstövähennyksistä voidaan toteuttaa luonnollisella poistumalla ja esimerkiksi jättämällä uusimatta määräaikaisia sopimuksia. Hän korosti, ettei vielä ole ratkaistu, mihin yksiköihin vähennykset tuotannossa kohdistetaan. Jo nyt mm. markkinoinnin henkilöstö on vähentynyt.

Suurimpia hyötyjä hienopaperista ja kartongeista

Stora Enson tämän päivän tiedotteen mukaan aikaisemmasta arviosta ovat lisääntyneet erityisesti tuotannon tehostamisesta ja logistiikasta saatavat hyödyt. Yhtiön ilmoituksen mukaan eniten yhdistämishyötyjä syntyy hienopapereista, pakkauskartongeista ja sellusta. Kun toimintoja yhdistetään, syntyy säästöjä.

Tänä vuonna hyötyjä on luvassa vajaan 300 miljoonan markan verran. Ensi vuonna summa nousee jo miljardiin ja vuonna 2001 yhdistymisestä pitäisi jäädä hieman päälle 1,4 miljardin markan säästöt. Metsäyhtiöitä seuraavat asiantuntijat ovat jo aiemmin laskeskelleet säästöjen olevan kutakuinkin samaa luokkaa.

Yhdistymisestä heti syntyvät kulut runsaat 1,2 miljardia markkaa. Niitä syntyy, kun omaisuudesta tehdään poistoja ja toimintoja joudutaan järjestämään uudelleen. Rahaa joudutaan osoittamaan myös neuvonantajille ja irtisanomiskorvauksiin.

Tulevia yhdistymiskustannuksia varten yhtiö varaa lähes 1,5 miljardia markkaa kuluihin ja arvonalennuksiin. Niillä varaudutaan tiedossa oleviin ratkaisuihin, jotta yhtiö voi aloittaa puhtaalta pöydältä. Poistoja joudutaan tekemään heikosti kannattaviin tuotantolaitoksiin.

Synergiahyötyjen lasketaan kohottavan yhtiön liikevoittoa noin 300 miljoonaa euroa eli noin 1780 miljoonaa markkaa vuonna 2002. Varausten vuoksi yhtiön velkaantumiskerroin heikkenee 1,13:een. Tavoite on alle 1.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.