Stoltenberg muodostamaan Norjan hallitusta

Työväenpuolueen parlamenttiryhmän johtaja Jens Stoltenberg sai perjantaina tehtäväkseen muodostaa Norjaan uusi hallitus. Pääministeri Kjell Mange Bondevik oli aiemmin päivällä esittänyt kuningas Haraldille hallituksensa eronpyynnön.
-Selvitän nyt, onko mahdollista muodostaa työväenpuoleen hallitus, Stoltenberg sanoi poistuessaan kuninkaanlinnasta. Hän sanoi toivovansa poliittisen tilanteen selkiintyvän ensi viikon aikana.

Jens Stoltenberg

Kristillisdemokraatteja edustava Bondevik ilmoitti eilen hallituksensa eroavan sen jälkeen kun hallitus oli kärsinyt tappion suurkäräjien luottamuslauseäänestyksessä. Bondevikin vähemmistöhallitus vastusti ehdotusta maakaasuvoimaloiden rakentamisesta Norjaan, kun taas oppositiopuolueet ovat sanoneet ajavansa voimalasuunnitelman läpi. Valtavista vesivoimavaroistaan huolimatta Norja joutuu tuomaan jonkin verran sähköä ulkomailta.

Työväenpuolueen mielestä olisi järkevämpää rakentaa Norjaan kotimaista maakaasua käyttäviä voimaloita. Bondevikin hallitus vastusti hanketta pitäen sitä liikaa ympäristöä saastuttavana. Voimaloiden kannattajien mukaan sähkön tuominen Tanskan saastuttavista hiilivoimaloista on ympäristön kannalta vielä huonompi vaihtoehto.

Jälleen vähemmistöhallitus

Käytännössä Stoltenberg tapaa seuraavaksi eri puolueiden parlamenttiryhmien johtajat selvittääkseen, löytyykö työväenpuolueen hallitukselle riittävää kannatusta. Vähemmistöhallitus joutunee entiseen tapaan etsimään tukea vaihtelevasti eri puolueilta aina kulloisestakin asiasta riippuen. Politiikan asiantuntijoiden mukaan puhdas työväenpuolueen hallitus on ainoa mahdollinen vaihtoehto. Näin siksi, että suurkäräjien porvarinrintama on aivan liian hajanainen.

Työväenpuolueella on 65 paikkaa 165-paikkaisilla suurkäräjillä, ja se on suurkäräjien suurin puolue. Bondevikin hallitus jatkaa Norjan johdossa toistaiseksi toimitusministeristönä. Poliittisia päätöksiä ei siis tehdä, vaan hallitus keskittyy puhtaasti hallinnollisten tehtävien hoitamiseen. Tänään eronneen hallituksen tavoin myös työväenpuoleen hallitus olisi muodostuessaan vähemmistöhallitus, joka saa varautua vaikeuksiin suurkäräjillä. Hallituksenmuodostaja Stoltenberg sai tästä esimakua jo tänään, kun ympäristöaktivistit osoittivat kuninkaanlinnan edustalla mieltään kaavailtujen kaasuvoimaloiden rakentamista vastaan.

Norja

Norjan ulkopuolella hallituksen vaihtumista tuskin huomataan muutoksina maan poliittisessa linjassa. Enemmistö suurkäräjien kansanedustajista kannattaa EU-myönteisen politiikan jatkamista ja integraatioon sopeutumista, tosin EU:n ulkopuolella. Ero onkin siinä, että Bondevikin hallitus harjoitti tätä politiikkaa pakon edessä kun taas työväenpuolueen hallitus on jo valmiiksi EU-myönteinen.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat