Mainos

STM tyytyi Apollo-ratkaisuun

Sosiaali- ja terveysministeriö tyytyy vakuutusyhtiö Apollon velkojainkokouksessa sinetöityyn sovintoratkaisuun yhtiön hallituksen jäsenten vahingonkorvauksista. Kuukausi sitten pidetyssä kokouksessa ministeriön edustaja vastusti ainoana ratkaisua.

Kokouksen jälkeen ministeriön johto antoi myös ymmärtää, että se ei jätä asiaa sikseen. Koska ministeriö ei valittanut määräaikaan mennessä, kokouksen päätös jää voimaan. Heinäkuussa aikaansaadun sopuratkaisun mukaan Apollon konkurssipesä saa vajaat 4,8 miljoonaa markkaa.

Hallituksen jäsenet - kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok.), oikeusneuvos Antero Palaja ja toimitusjohtaja Markku Savikko - maksavat itse yhteensä 270 000 markkaa. Loppu tulee vakuutuksesta. Alunperin pesä vaati heiltä lähes 40 miljoonan markan korvauksia valvontavelvollisuuksien laiminlyönnistä aiheutuneista menetyksistä.

Heti velkojainkokouksen jälkeen ministeriön vakuutusosaston päällikkö ylijohtaja Tarmo Pukkila katsoi, että kiista on ratkaistava oikeudessa, koska Apollon hallituksen jäsenet ja toimitusjohtaja kiistivät korvausvelvollisuutensa ja vahingon määrän. Lisäksi hallitusten jäsenten huolimattomuutta pidettiin lievää vakavampana.

Pukkila on parhaillaan työmatkalla, mutta apulaisosastopäällikkö Jorma Heikkilä myönsi, että ministeriössä on tyydytty velkojainkokouksen ratkaisuun. Hänen mukaansa tähän on päädytty siitä syystä, että konkurssilaissa valittamisoikeutta on rajoitettu eikä ministeriö olisi voinut valittaa esille nostamistaan kysymyksistä.

Jo heti kokouksen jälkeen monet oikeusoppineet ihmettelivät Pukkilan näkemyksiä. Heidän katsontakantansa mukaan ministeriön virkamiehet olivat väärässä sanoessaan, että riitaa ei voitaisi sopia. Jotkut epäilivät, että tarkoituksena oli vain siirtää huomio ministeriötä koskevista Apollo-epäselvyyksistä muihin.

Parhaillaan on selvitettävänä, laiminlöivätkö ministeriön virkamiehet valvontavelvollisuutensa Apollon asioita seuratessaan. Pukkila ei vielä tuolloin ollut virassa. Vakuutusyhtiö Apollo ajautui konkurssiin vuoden 1995 alussa. Yhtiön entinen toimitusjohtaja Rauno Nurmi on tuomittu alioikeudessa vankeuteen ja miljoonakorvauksiin luottamusaseman väärinkäytöstä. Kiista on nyt hovioikeudessa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.