STM:n osastopäällikön synkkä arvio: Pandemia saattaa jatkua vielä pitkään – "Montako vuotta, on tietysti mahdotonta ennakoida"

Brasiliassa kuohuu: Korona ja valtataistelut maan johdon sisällä johtaneet maan kaaokseen 8:47
Viiden Jälkeen huhtikuussa 2021: Brasiliassa kuohuu: Korona ja valtataistelut maan johdon sisällä johtaneet maan kaaokseen.

Suomi on sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Taneli Puumalaisen mukaan edennyt erittäin hyvin rokotuksissa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että koronapiina olisi lopullisesti ohi.  

Puumalainen kertoo THL:n ja STM:n tilannekatsauksessa, että Suomi on antanut jo kaksi miljoonaa rokoteannosta. Näistä valtaosa on ensimmäisiä annoksia, mutta jonkin verran toisiakin on mukana.

– Ikääntyneet on rokotettu jo erittäin kattavasti ja kattavuus on (ikääntyneissä) 85 prosenttia. Se enteilee, että väestön halukkuus ottaa rokote on erittäin korkea. Suomessa tullaan todennäköisesti pääsemään korkeaan kattavuuteen. 

Pandemia saattaa jatkua vielä pitkään

Suomen tavoite on, että aikuisväestö on rokotettu heinäkuun loppuun mennessä. Silti Puumalainen varoittaa, että pandemia saattaa kestää vielä pitkäänkin sen jälkeen, kun korkean tulotason maat ovat saaneet rokoteurakkansa päätökseen.

Vaikka monissa maissa on edistytty, esimerkiksi Afrikan mantereella on maita, joissa rokottaminen on aivan alkuvaiheessa tai sitä ei ole vielä aloitettu.

– Tämä tietysti lisää riskiä tai oikeastaan, on todennäköistä, että tämä pandemia tulee jatkumaan vielä melko pitkään senkin jälkeen, kun korkeamman tulotason maissa on väestö jo aika kattavasti rokotettu. Montako vuotta tämä tilanne jatkuu, on tietysti mahdotonta ennakoida, mutta varauduttava siihen on, että pandemian kesto on selvästi pidempi kuin alkuvaiheessa on toivottu.

Kilpajuoksua pandemiaa vastaan

Tiedotustilaisuudessa kysyttiin myös, tehoavatko rokotteet virusvariantteihin. Asiantuntijoiden mukaan Etelä-Afrikan ja Britannian varianttien osalta on jo seurantatietoa siitä, että rokotteet ehkäisevät vakavaa koronatautia.

Rokotteen saanut saattaa sairastaa virusvariantin aiheuttaman koronataudin kuitenkin lievänä.

– Intian varianttia koskien on vielä aika vähän tutkimustietoa, mutta virologien mukaan kyllä rokote siihenkin tehoaa. Samoin kuin Latinalaisessa Amerikassa levinneeseen virusmunnokseen. On mahdollisuus, että muunnosten myötä rokotteen teho heikkenee, mutta vakavaa tautia voidaan hyvin estää. 

Puumalaisen mukaan virusten muuntumisen myötä rokotteita jouduttaneen antamaan aina uudelleen, kun tauti on muuntunut. Ehkä jopa vuosittain, kuten influenssan kanssa toimitaan.

– Tällä tavoin pysytään epidemiaa ja pandemiaa edellä.

Lue myös:

    Uusimmat