Suomen koronatartuntojen lasku hidastuu, syy mahdollisesti kontaktien määrässä – tällaiset ohjeet STM:n Voipio-Pulkki antoi turvalliseen äitienpäivään

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja sosiaali- ja terveysministeriö pitävät perinteisesti torstaisin tiedotustilaisuuden Suomen koronavirustilanteesta.

Tilaisuudessa olivat 6.5. paikalla strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki ja osastopäällikkö Taneli Puumalainen ministeriöstä sekä ylilääkäri Otto Helve THL:stä.

Tilaisuudessa kerrottiin, että tällä kaikkien sairaanhoitopiirien ilmaantuvuus on tällä hetkellä alle 100. Suurimmassa osassa sairaanhoitopiirejä koronatilanne on laskussa. Niissä, joissa suunta on huonompaan, kyse on usein tartuntaryppäästä, ylilääkäri Helve kertoi tiedotustilaisuuden aluksi.

Tartuntojen lasku hiipuu

Osastopäällikkö Taneli Puumalainen kertoo, että Suomi on antanut jo kaksi miljoonaa rokoteannosta. Näistä valtaosa on ensimmäisiä annoksia.

Koronatapaukset ovat olleet Suomessa pitkän aikaa laskusuunnassa, mutta nyt lasku on hiipunut. Suomessa on todettu tänään 280 uutta koronavirustartuntaa.

Neljännes koronatartunnoista todetaan jo karanteenissa olevilta. Tartuntojen lähteissä oma perhe ja muut sosiaaliset kontaktit ovat miltei tasoissa, kertoi strategiajohtaja Voipio-Pulkki.

Valtaosa tartunnoista on edelleen peräisin kotimaasta. Ulkomailla saatujen tartuntojen lukumäärä on noussut hieman.

– Sairaalahoidon tarpeen lasku jatkuu, mutta on hiipunut. Tätä selittää osin se, että meillä on muutamia sairaalaepidemioita. Viime päivinä tehohoidon tarve on selvässä laskussa. Se on erinomainen asia, Voipio-Pulkki toteaa.

Tilaisuudessa kysyttiin, mikä selittää koronatartuntojen laskun hiipumista. Puumalainen arvioi, että lasku on taittunut mahdollisesti siksi, että ihmisten sosiaalisten kontaktien määrä on jälleen lähtenyt kasvuun koronasulun jälkeen.

Turvallista äitienpäivää 

Tilaisuuden päätteeksi Voipio-Pulkki vielä muistutti suunnittelemaan etukäteen, miten äitienpäivää voidaan viettää turvallisesti.

Vaikka ikäihmiset olisi rokotettu, rokotteen antama suoja voi olla yksilöllinen, Voipio-Pulkki varoittaa.

– Muistetaan, että rakkautta ja kiitollisuutta voi osoittaa myös turvallisella tavalla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja