STM: Koronarokotteen tehosteannokset tarjotaan todennäköisesti työterveydessä ja yksityisellä, ohjauskirje valmistuu ensi viikolla

Koronarokotteiden uudet tehostusannostukset tarjotaan perusterveille aikuisille todennäköisesti työterveydessä ja yksityisessä terveydenhuollossa, arvioi sosiaali- ja terveysministeriön (STM) osastopäällikkö Taneli Puumalainen.

Julkisen terveydenhuollon on Taneli Puumalaisen mukaan priorisoitava riskiryhmien rokottamista. Perusterveiden aikuisten rokottaminen esimerkiksi työterveyshuollossa ei ole hänen mukaansa ongelma.

– Se toimisi samalla tavalla kuin esimerkiksi työikäisten influenssarokotukset, Puumalainen sanoo. 

Hallituksen koronaministerityöryhmä linjasi eilen, että kunnat ja hyvinvointialueet voivat tarjota rokotteita ihmisille, joiden rokottamisen lääkäri arvioi perustelluksi.

Lääkäreiden tekemät päätökset voivat Puumalaisen mukaan koskea joko yksittäisiä ihmisiä tai laajempia henkilöryhmiä.

STM on valmistelemassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja muiden terveydenhuolloin toimijoiden kanssa ohjauskirjettä, jossa annetaan ohjeet rokotusten jakeluun ja toteuttamiseen. Ohjauskirjeen on tarkoitus olla Puumalaisen mukaan valmis ensi viikon alussa.

Suomeen saapuu tänä vuonna noin kolme miljoonaa koronarokoteannosta

STM:llä ei ole Puumalaisen mukaan arviota siitä, aiheuttaako uusi rokotelinjaus alueellisia eroja rokotteen saatavuuteen. Hän myös toivoo, ettei uusi linjaus aiheuta saatavuudessa eroja korkea- ja matalatuloisten välillä.

– Toivon että kunnat huomioivat tässä yhdenvertaisuusnäkökulman, jotta he, jotka eivät ole esimerkiksi työterveyshuollon piirissä, saisivat rokotteen kunnan järjestämien palveluiden kautta.

Työikäisten tehosterokotuksiin on Puumalaisen mukaan riittävästi rokoteannoksia. Uusia rokoteannoksia on tulossa Suomeen loppuvuoden aikana noin kolme miljoonaa.

– Huolta on ollut enemmän julkisen terveydenhuollon resursseissa. Nyt jos yksityinen sektori lähtee rokottamiseen mukaan, se voi keventää kunnalliselle henkilöstölle koituvaa taakkaa.

37:08
Katso myös: Laajennetaanko koronan tehosterokottamista työikäisiin? Ministeriryhmä kertoi asiasta eilen ministeri Krista Kiurun johdolla

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja