Stasin vakoojat muistelivat menneitä Tanskassa

Julkinen kohu pakotti vakoojat siirtämään kokouksen Berliinistä Odenseen.

Entisen Itä-Saksan turvallisuuspalvelun Stasin kuutisenkymmentä jäsentä osallistui viikonvaihteessa Odensessa Tanskassa pidettyyn konferenssiin.

Konferenssi oli aiottu pitää Berliinissä, mutta julkinen kohu pakotti heidät siirtämään tapaamisen ulkomaille.

Itä-Saksan historiaa käsitelleeseen konferenssiin osallistui Stasin entisten jäsenten ohella historioitsijoita ja muita aiheesta kiinnostuneita.

Osanottajille luettiin Stasin ulkomaisen vakoiluosaston johtajan Werner Grossmannin tervehdyssähke. Stasin ulkomaanosasto "täytti tehtävänsä, maailmanrauhan säilyttämisen", julisti Grossmann, joka ei heikon terveytensä vuoksi voinut itse saapua paikalle.

- Toisin kuin muut salaiset palvelut me emme tehneet vallankaappauksia, murhia tai siepanneet ihmisiä, Grossmann kirjoitti. Itä-Saksasta länteen lähetetyt agentit olivat Grossmannin mukaan olleet "rauhantiedustelijoita".

Aivan yhtä ruusuinen kuva Itä-Saksan tiedustelupalvelun roolista ei ole saksalaisella Stasin uhrien järjestöllä. Järjestön puheenjohtaja Hubertus Knabe moitti tilaisuuden järjestänyttä Odensen yliopistoa arvostelukyvyn puutteesta.

- Tilanne on sama kuin jos Osama bin Laden ja hänen avustajansa kutsuttaisiin terrorismia käsittelevään kansainväliseen konferenssiin.

(MTV3-STT–DPA)

Lue myös:

    Uusimmat