Startup-yritysten ylin johto miesvaltainen: Naisia vain neljä sadasta

Sunnuntaisuomalaisen selvityksen mukaan Suomen menestyneimmissä startup-yrityksissä vain neljä sadasta hallituksen jäsenestä on naisia. Myös esimiesportaassa ja koko henkilöstössä naiset jäävät vähemmistöön.

Sunnuntaisuomalainen kysyi Suomen suurimmista Tekes-rahoitteisista startup-yrityksistä niiden sukupuolijakaumaa. Esimiesasemassa olevista naisia on neljännes, samoin koko henkilöstöstä. Tietoja antaneista yrityksistä vain kahden hallituksessa on nainen. Toimitusjohtajat ja hallitusten puheenjohtajat ovat kaikki miehiä.

Syitä kasvuyritysten miesvaltaisuudelle löytyy Sunnuntaisuomalaisen selvityksen mukaan niin historiasta ja koulutuksesta kuin suomalaisesta perhepolitiikastakin. Valtaosa startupeista toimii miesvaltaisilla teknologia-aloilla, kuten elektroniikka- ja sähköteollisuudessa ja ohjelmistosuunnittelussa.

– Sukupuolistaminen ja sukupuolitietoisuus lähtee jo päiväkodista, vaikkei pitäisi. Se jatkuu peruskoulussa siinä, miten suuntaudutaan esimerkiksi matemaattisissa aineissa ja käsitöissä, neuvotteleva virkamies Tuija Ypyä työ- ja elinkeinoministeriöstä sanoo lehden haastattelussa.

Siilinjärveläinen Paula Savolainen, 52, vitsailee olevansa ”kummajainen” niin ikänsä kuin ammatinvalintojensa puolesta. Muun muassa koodarina ja ohjelmistoalan yliopistotutkijana työskennellyt Savolainen perusti startup-yrityksen runsas vuosi sitten. Hänen perustamansa SaltemVox Oy on kehittänyt äänensiirtojärjestelmän.

– Kun tapaan muita startup-yrittäjiä, usein voisin olla heidän äitinsä, Savolainen nauraa.

Sukupuolijakaumaa kysyttiin 15 liikevaihdoltaan suurimmasta Tekes-rahoitteisesta startup-yrityksestä. Tiedot saatiin yhdeksästä yrityksestä: Aste Finland Oy, Efima Oy, Firstbeat Technologies Oy, Framery Oy, iLOQ Oy, Nordcloud Oy, OptoFidelity Oy, Optomed Oy, SLP Group Oy. 

Lue myös:

    Uusimmat