Sotatoimet Ukrainassa voivat horjuttaa myös Suomen turvallisuutta – asiantuntija: Suomi jälleen potentiaalinen tapaamispaikka suurvalloille

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Henri Vanhanen uskoo, että sotatoimet Ukrainassa voivat horjuttaa myös Suomen turvallisuutta 6:06
Haastattelussa Ulkopoliittisen instituutin tutkija Henri Vanhanen kertoo myös millaisena neuvottelijana tasavallan presidentti Niinistö nähdään.

Tunnelma Ukrainan ja Venäjän rajalla on tiivistynyt, kun Venäjä on vierittänyt sotakalustoaan alueelle massoittain.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Henri Vanhanen uskoo, että sotatoimet Ukrainassa voivat horjuttaa myös Suomen turvallisuutta. 

Äärimmäisenä vaihtoehtona on pidetty sitä, että Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoittaisi Itä-Ukrainan liittämisestä Venäjään samalla tavalla, kuin Krimin osalta tehtiin. 

– Koskaan ei pidä aliarvioida Venäjää tai Putinin halua ja kykyä ottaa riskejä, mutta näkisin, että tällainen toimenpide johtaisi täysimittaiseen sotaan alueella. Tähän kenelläkään osapuolella ei ole nyt halua, sanoi Vanhanen Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa. 

– Lisäksi lännessä Yhdysvallat ja sen liittolaiset Euroopassa ovat tehneet hyvin selväksi Venäjälle, että sillä olisi seurauksia. 

Tällaisia seurauksia voisivat olla esimerkiksi Yhdysvaltain Ukrainalle toimittamien panssarintorjuntaohjusten käyttö. 

– Sitten myös tietysti lisäksi erilaiset sanktiot, Vanhanen lisää.

"Joukkoja on enemmän kuin edellisten taistelujen aikaan"

Ukrainan tiedustelun mukaan Donetskin ja Luhanskin alueilla on yhteensä kaksi tuhatta venäläisjoukkojen sotilasta sekä 28 000 separatistitaistelijaa. 

Ukrainan arvion mukaan Venäjä on sijoittanut noin 40 000 sotilaan joukot Ukrainan itärajan tuntumaan ja toiset 40 000 miehittämälleen Krimille. 

Maaliskuun lopulta joukkoja on tuotu näiden kahden lisäksi myös Donetskin ja Luhanskin kylkeen. 

– Kyllä se on tietysti aina vaarallista, kun sotakaluston määrä lisääntyy ja kyllähän Venäjä on keskittänyt huomattavan määrän joukkoja Itä-Ukrainan rajalle ja Krimille. Enemmän kuin edellisten taistelujen aikaan 2014.

– Tietysti tämä aina nostaa sitä riskipotentiaalia, mutta edelleen pitäisin epätodennäköisenä, että kenenkään intresseissä olisi, että tämä sota laajenisi merkittävästi. 

"Sota horjutti kertaheitolla Suomen turvallisuutta"

Jos tilanne kärjistyisi Ukrainan alueella tällä voisi olla seurauksia myös Suomelle ja Itämeren alueelle. 

– On selvää, että Ukrainan sota muutti jo alkaessaan kertaheitolla Suomen ja sen lähialueiden turvallisuustilannetta heikommaksi. Sillä on edelleen potentiaalia tehdä se hyvinkin nopeasti, Vanhanen toteaa. 

– Mikäli sotatoimet laajenisivat Ukrainassa, se todennäköisesti johtaisi siihen, että osapuolet koettaisivat valmiuttansa niin Naton kuin Venäjän toimesta. Silloin kun erilainen sotakalusto liikkuu niin maalla merellä kuin ilmassakin , niin erilaisten riskien ja vahinkojen määrä kasvaa. Sitä Suomi ei tietysti halua. 

"Suomella on pitkä historia kohtaamispaikkana"

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Venäjän presidentti Vladimir Putin ovat keskustelleet tänään puhelimitse.

Biden oli ehdottanut tapaamista kolmannessa maassa. Vanhanen pitää mahdollisena, että tapaaminen voitaisiin järjestää Suomessa.

 – Kyllä pidän sitä hyvin todennäköisenä. Suomellahan on tietysti pitkä historia toimia tällaisena suurten kohtaamispaikkana. 

Lue myös:

    Uusimmat