Suomi astui esiin liennyttämään sotaa Ukrainassa: "Toivotaan, että tasavallan presidentin arvio pitää paikkansa"

Pöllöraati: Suomi on avannut keskusteluyhteyden Sputnik V -rokotteen tilaamisesta Venäjältä – onko venäläisrokotteesta vauhdittamaan Suomen rokotustahtia? 9:11
Suomessa muistetaan vielä Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tapaaminen Helsingissä. Mutta muistetaanko muualla? Entä voiko venäläisestä Sputnik-rokotteesta olla apua Suomen koronatilanteeseen? Katso video!

Venäjän ja Yhdysvaltain väliset suhteet ovat kireät ja ihmisiä kuolee Ukrainassa. Esiin astui pieni Suomi, joka tarjoutui isännöimään maiden johtajien huippukokousta. Voiko se toteutua ja jopa onnistua – ja mikä on mahdollisen kokouksen merkitys Suomelle?

Ukrainan sota uhkaa kiihtyä uudelle tasolle Venäjän keskittäessä joukkojaan alueelle. Kymmenet ukrainalaissotilaat ovat kuolleet tammikuun jälkeen, ja pelko on, että se on vasta alkua.

Maiden välejä kuumentavat lisäksi Yhdysvaltojen asettamat uudet pakotteet, joilla Venäjää rangaistaan Ukrainan kriisistä ja Yhdysvaltain presidentinvaaleihin sotkeutumisesta.

Katseet kohdistuisivat Suomeen

Suomi on tarjoutunut isännöimään kokousta, jossa presidentit Vladimir Putin ja Joe Biden pääsisivät keskustelemaan kasvotusten Ukrainan kriisistä ja toivottavasti jopa purkamaan eskaloitumista.

Kuinka tärkeää Suomelle on, että kokous järjestettäisiin juuri täällä?

MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki sanoo Uutisaamun Pöllöraadissa, että tämän tason huippukokous kokoaisi maailman katseet Suomeen.

Tärkeämpää on kuitenkin itse asia, Ukrainan tilanne, jota presidentti Sauli Niinistö pyrki rauhoittamaan eilen MTV Uutisten haastattelussa.

– Hän totesi, että tärkeintä on, että mahdollisimman nopeasti Biden ja Putin saadaan saman pöydän ääreen ja keskusteluyhteys on olemassa. Ei ole niin tärkeää onko se Suomessa, onko se Itävallassa vai onko se Tsekeissä, jotka ovat ilmoittautuneet tähän "huippukokouskisaan", Lehtimäki sanoo.

– Mutta totta kai Suomi osaa nämä järjestää. Kyllähän me tykätään siitä, että Suomesta puhutaan. Suomi on mainittu!

Niinistö näkee toivoa

Ukrainan kriisi on kriittisessä vaiheessa ja suurvaltojen johtajat ovat ratkaisevassa roolissa sen suhteen. Niinistö nosti eilen positiivisena merkkinä sen, että yhteydenpitoa on nyt moneen suuntaan.

– Kannattaa huomata, että olen itse käynyt presidentti Putinin ja [Ukrainan] presidentti [Volodymyr] Zelenskyin kanssa keskusteluja. Tilanne on tietysti hyvin kriittinen, mutta ehkä voimme kuitenkin olla siinä suhteessa toiveikkaita, ettei pahempaa eskalaatiota tapahtuisi.

– Kiinnitin itse huomiota siihen, että Venäjän puolustusministeri [Sergei] Soigu nyt ilmoitti, että Ukrainan rajan tuntumassa on meneillään Venäjän sotaharjoitus. Samaan viittasi myös presidentti Putin eilen, ja jos näin on, niin harjoitukset tietysti myös päättyvät ajallaan, Niinistö sanoi eilen.

Kulta Ry:n Rosa Meriläinen sanoo, että on positiivista, että Suomen presidentti ja ulkoministeri ovat nyt niissä keskusteluissa, joissa kuuluukin olla.

– Toivotaan tietysti, että tasavallan presidentin arvio siitä, että tilanne Ukrainan rajalla ei eskaloidu, vaan päättyy aikanaan, pitää paikkansa.

Suomessa muistetaan vielä Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tapaaminen Helsingissä. Mutta muistetaanko muualla? Katso Pöllöraati artikkelin ylälaidan videolta!

Lue myös:

    Uusimmat