WhatsApp-viesti levittää säteilypelkoa lietsovaa "sisäpiiritietoa" läpi Suomen, joditabletit loppuneet jo monesta apteekista – STUK tyrmää: "Venäläisillä ydinlaitoksilla ei ole tapahtunut mitään"

5:50
Näin MTV Uutiset Live raportoi asiasta.

MTV Uutiset sai vinkin pikaviestipalvelussa kiertävästä viestistä, jossa kehotetaan ihmisiä hankkimaan joditablettaja pikimmiten. Viestin ”sisäpiiritiedon” mukaan Venäjällä palaa ydinvoimala. 

Viestin MTV Uutisille välittänyt henkilö kertoo, että joditabletit on myyty loppuun jo useista apteekeista. MTV Uutiset soitti useisiin apteekkeihin asian selvittämiseksi, joista jokaisesta viesti oli sama: vahvat joditabletit on todella myyty loppuun.

Joditabletit myyty loppuun ympäri Suomen

Joditabletteja myydään sekä mietona lisäravinteena että vahvana versiona. Vahvaa valmistetta käytetään viranomaisten suosituksesta vakavien ydinonnettomuuksien yhteydessä. Joditabletti suojaa kilpirauhasta radioaktiivisen jodin säteilyltä. Kilpirauhasen saama säteily voi aiheuttaa kilpirauhaseen kasvaimia tai vajaatoimintaa.

Apteekki.fi -sivuston lääkehaun mukaan hyllytilanne näyttää ei-oota lukuisissa apteekeissa ympäri Suomen. 

Yliopiston Apteekin viestintäjohtaja Jenni Tyrni vahvistaa MTV:lle, että lähes kaikista heidän 17 apteekistaan vahvempi jodivalmiste on myyty loppuun. Verkkokaupasta tuote on edelleen tilattavissa.  

Kyseessä on tuote, jolle ei yleensä ole kysyntää, sillä Yliopiston Apteekeissa myydään normaalisti vain joitain yksittäisiä joditablettipakkauksia päivässä.

– Joditablettien kysyntä lähti voimakkaaseen kasvuun kaikissa apteekeissamme keskiviikkona, Tyrni kertoo.

Tyrnin mukaan nyt on käynnissä kysyntäpiikki. 

Ilmassa hysteriaa

Kysyntäpiikistä kertoo myös apteekkari Heli Fagerström Espoon Viherlaakson Viherin apteekista. 

– Asiakkaat alkoivat yllättäen kysellä joditabletteja ja tabletit myytiin loppuun.

Apteekin henkilökunnan mukaan ilmassa oli jopa hieman paniikinomaista hysteriaa. 

Fagerström osaa myös kertoa, että lähes kaikki pääkaupunkiseudun apteekit ovat myyneet vahvat joditabletit loppuun eilen. Hän muistuttaa, ettei apteekeissa ole suurta varastoa joditableteille, sillä niitä saa tukusta seuraavana päivänä lisää. Apteekit ovat tilanneet lisää joditabletteja loppuneiden tilalle tukusta. 

– Joditabletteja on tilattu tukusta lisää. Ne eivät ole loppuneet Suomesta, Tyrni Yliopiston Apteekista rauhoittelee.

STUK: huhu on aiheeton

Säteilyturvakeskus on tietoinen pikaviestipalvelussa leviävästä viestistä. Puheet Venäjällä palavasta ydinvoimalasta eivät STUK:n laboratorionjohtaja Aleksi Mattilan mukaan pidä paikkaansa.

– Venäläisillä ydinlaitoksilla ei ole tapahtunut mitään, mikä aiheuttaisi säteilyvaaraa Suomessa, hän kertoo.

Tilanne on täysin normaali myös Suomalaisilla ydinlaitoksilla. Ajankohtaisen säteilytilanteen voi tarkistaa Säteilyturvakeskuksen nettisivuilta

Säteilyturvakeskuksella ei ole tietoa siitä, mistä viesti on alun perin lähtöisin. Samanlaisia viestejä on Mattilan mukaan kiertänyt myös Venäjällä. Mattila kertoo, että viime viikolla yksittäisessä venäläismediassa oli virheellinen uutisointi onnettomuudesta venäläisellä ydinlaitoksella.

– Tämä uutinen voi tietenkin olla huhun taustalla, mutta varmaksi sitä ei voi sanoa. 

Mattilan mukaan todellista vaaraa ei ole, eikä jodiostoksille kannata sännätä.

– Tämän huhupuheen perusteella ei tarvitse lähteä ostamaan joditabletteja. Joditabletteja ei myöskään tule ottaa muulloin kuin viranomaisen kehotuksesta. 

Muokattu 3.7.2020 kello 15.58: Apteekin nimi muutettu oikeaksi.

Muokattu 3.7.2020 kello 12.52: Juttuun lisätty linkkejä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja