Säteilytasot nousivat Tshernobylin ydinvoimalan alueella – STUK: Suuronnettomuus on mahdoton

Tshernobylin ydinvoimalan alueella kohonneet säteilytasot – Säteilyturvakeskus: Suomessa ei ole syytä huoleen 5:20
Katso miksi Suomessa ei tarvitse olla huolissan kohonneista säteilytasoista

Ukrainan säteilykeskuksen mukaan Tshernobylin ydinvoimalan alueella on havaittu tavallista korkeammat säteilyluvut. Tshernobylin ydinvoimalan alue on ollut venäläisjoukkojen hallinnassa eilisestä lähtien.

Säteilyturvakeskuksessa ollaan tietoisia muutoksista voimalan alueella, mutta kyse ei ole voimalasta peräisin olevasta säteilystä.

Säteilyturvakeskuksen johtaja Pia Vesterbacka kertoo, että säteilytaso näyttäytyy mittauksissa korkeampana, koska alueella on paljon liikennettä.

30 kilometrin suojavyöhykkeellä voimalan ympärillä annosnopeus on normaalistikin korkealla vuoden 1986 onnettomuuden vuoksi.

– Sotatoimiin liittyen alueella on ollut ajoneuvoliikennettä, joka on ilmeisesti sekoittanut pintamaata ja esimerkiksi pölyn seurauksena se aiheuttaa sen, että annosnopeus laitosalueella ja suojavyöhykkeellä on noussut, Vesterbacka avaa.

Vesterbacka uskoo, että säteilyarvot laskevat normaalitasolle, kun liikenne alueella loppuu.

Suuronnettomuutta ei voi tapahtua uudelleen

Tshernobylin ydinvoimalan loputkin reaktorit poistettiin käytöstä vuoteen 2000 mennessä, eli laitos ei ole ollut sähköntuotantokäytössä aikoihin.

Vuoden 1986 suuronnettomuuden jälkeen voimalan nelosreaktorille rakennettiin suojakuori, joka estää säteilyä osittain päätymästä ympäristöön. Myöhemmin alkuperäisen hapertuvan suojan päälle on rakennettu moderni suojarakennelma.

Vesterbackan mukaan Suomessa ei tarvitse olla huolissaan siitä, että suojakuorta sabotoitaisiin jollain tavalla.

– Ei meillä täällä Suomessa ole huolta tällaisesta vaarasta, Vesterbacka sanoo.

Vesterbacka kuitenkin arvioi, että jos Venäjän joukot päätyisivät rikkomaan suojakuoren, siitä voisi seurata paikallista saastumista. Pahimmassakin skenaariossa vaikutukset olisivat kuitenkin paikallisia.

– Mahdollisuutta laaja-alaiseen ympäristöonnettomuuteen ei ole, Vesterbacka vakuuttaa.

Vesterbacka kertoo, että ydineaktoreista on poistettu käyttökelpoinen polttoaine, mutta alueella säilytetään käytettyä polttoainetta. Se on kuitenkin ehtinyt “jäähtyä” pitkään.

Jodia on myyty Suomessa paljon

Joditablettien on huomattu loppuneen joistain apteekeista Helsingissä ja Vantaalla. Talouselämän saamien tietojen mukaan joditabletit ovat päässeet loppumaan ainakin Yliopiston Apteekki -ketjun apteekeista. Myös ketjun verkkoapteekissa kerrotaan, että tuote on toistaiseksi loppunut tukkuliikkeestä.

Fimean ylijohtaja Eija Pelkonen vahvistaa MTV Uutisille, että joditabletit ovat saattaneet loppua joistain apteekeista, mutta kertoo, että jo ensi viikolla saadaan lisää. Hän painottaa, että Suomesta joditabletit eivät ole loppumassa eivätkä lopu. Niitä on tarpeeksi nykyiseen ja tulevaan tarpeeseen.

Pelkonen muistuttaa myös, että jodia ei pidä ruveta omin päin käyttämään vaan vain viranomaisten antamien ohjeistusten mukaisesti. Tällä hetkellä joditablettien syömisestä ei ole mitään hyötyä, vaan haittaa.

– Ei ole mitään syytä ruveta niitä syömään, ja niitä käytetään vain säteilyvaaratilanteissa viranomaisten ohjeiden mukaan.

– Suomeen ei ole odotettavissa sellaista säteilytilannetta, että joditablettien ostaminen olisi tarpeellista,  Säteilyturvakeskuksen Vesterbacka linjaa.


Juttua muokattu kello 13.35: Lisätty Fimean kommentit kommentit joditableteista.

Korjaus 13.40: Jutussa kerrotiin aluksi virheellisesti, ettei ydinvoimala ole ollut käytössä vuoden 1986 onnettomuuden jälkeen. Loput reaktorit jäivät kuitenkin käyttöön, mutta ne on myöhemmin suljettu.

Lue myös:

    Uusimmat