Apteekkariliitto: Joditabletteja ei tarvitse hamstrata – varastot täydentyvät lähiaikoina

Apteekkariliitto pyytää: Älä hamstraa jodia – apteektit valmistautuvat räjähdysmäiseen kysyntään 2:10
Apteekkariliitto pyytää: Älä hamstraa jodia – apteektit valmistautuvat räjähdysmäiseen kysyntään.

Apteekkariliitto muistuttaa, että akuuttia kiirettä tai tarvetta joditablettien hankkimiseen ei ole, vaikka sosiaali- ja terveysministeriö on päivittänyt ohjeensa lääkejodin käytöstä säteilyvaaratilanteessa.

Liitto muistuttaa, että yksi 10 joditabletin pakkaus riittää usealle ihmiselle, eivätkä yli 40-vuotiaat tarvitse niitä lainkaan. Sosiaali- ja terveysministeriö kehottaa, että 3–40-vuotiaiden kodeissa olisi syytä olla joditabletteja.

Apteekkien varastot joditableteista ovat tilapäisesti loppu, ja hyllyt tyhjenivät ohjeuudistuksen julkitulon jälkeen jopa tunneissa.

Lisää jodivalmisteita saadaan apteekkeihin liiton mukaan kuitenkin lähiaikoina.

– Kannattaa aluksi tarkistaa, löytyykö kotoa voimassa oleva joditablettipakkaus. Yhdestä 10 tabletin pakkauksesta riittää kerta-annos usealle ihmiselle, kertoo Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler.

– Jos joditabletteja ei löydy tai ne ovat vanhentuneet, voi kodin lääkekaapin täydentää seuraavalla apteekkikäynnillä. Joditabletteja kannattaa hankkia vain, jos taloudessa asuu alle 40-vuotiaita tai raskaana olevia henkilöitä. Vanhentuneet joditabletit tulee palauttaa apteekkiin lääkejätteenä.

Lue myös:

    Uusimmat