Näin joditabletti suojaa säteilyvaaratilanteessa – tärkeää ottaa juuri oikealla hetkellä

STM suosittelee hankkimaan lääkejodia kotiin – tässä on syy 6:04
STM suosittelee hankkimaan lääkejodia kotiin – tässä on syy.

Miten joditabletti vaikuttaa ja millaisessa tilanteessa sellainen kannattaa ottaa?

Sosiaali- ja terveysministeriö on päivittänyt ohjeen lääkejodin käytöstä säteilyvaaratilanteessa, perustuen Maailman terveysjärjestön (WHO) jodisuosituksiin.

Tuoreessa ohjeessa suositellaan, että 3–40-vuotiaat henkilöt hankkivat apteekista kotiinsa varastoon joditabletteja.

Miten joditabletit konkreettisesti vaikuttavat ja miksi niitä suositellaan vain alle 40-vuotiaille?

Miten joditabletti toimii ja koska se pitää ottaa?

Säteilyturvakeskuksen (STUK) sivuilla kerrotaan, että vakavan ydinvoimalaitosonnettomuuden yhteydessä ilmaan saattaa vapautua radioaktiivista jodia.

Kun jodia pääsee esimerkiksi hengityksen kautta elimistöön, se keräytyy juuri kilpirauhaseen.

Käytännössä lääkejoditabletin sisältämä ei-radioaktiivinen kaliumjodidi täyttää kilpirauhasen, jolloin radioaktiivisen jodin imeytyminen rauhaseen estyy.

Oikealla hetkellä otettu lääkejoditabletti voi vähentää radioaktiivisen jodin kertymistä kilpirauhaseen. Koska valmisteen teho riippuu juuri ajoituksesta, joditabletti tulee ottaa vain viranomaisen kehotuksesta.

Ohjeet tabletin ottamiseen kuulee hätätiedotteena radiosta ja televisiosta. Yhden annoksen antama suoja säilyy noin vuorokauden ja jos päästö uusiutuu tai jatkuu pitkään, kehotus tabletin ottamiseen uusitaan.

Jos tabletin ottaa liian aikaisin tai liian myöhään, sen antama suojavaikutus heikkenee. Tämän takia viranomaisohjeiden noudattaminen on tärkeää.

Joditablettien ottaminen on kuitenkin toissijainen ja täydentävä turvautumistoimi. Ensisijaista on suojautua sisätiloihin.

Kenelle joditabletin ottaminen on erityisen tärkeää?

Joditablettien ottamista säteilyvaarassa suositellaan 3–40 vuotiaille ja erityisesti kasvuiässä ja raskaana oleville.

Jodin päätyminen kilpirauhaseen on haitallisinta kasvuiässä oleville henkilöille, joille säteilyannos voi lisätä riskiä sairastua kilpirauhassyöpään. Tämän takia joditabletteja suositellaan erityisesti myös raskaana oleville, sillä lasten ja sikiön kilpirauhaset ovat herkempiä säteilylle kuin aikuisten.

Joditabletteja ei suositella yli 40-vuotiaille, sillä aikuisilla ei ole havaittu yhteyttä radioaktiiviselle jodille altistumisen ja kilpirauhassyövän välillä.

Joditablettia ei suositella myöskään otettavan, jos henkilön kilpirauhanen on poistettu tai se on toimimaton, sillä joditabletti suojaa vain toimivaa kilpirauhasta.

Tablettia ei kannata myöskään ottaa, jos sairastaa kilpirauhasen liikatoimintaa, ihokeliakiaa tai vaskuliittia.

Katso myös: Näin sähkökatko vaikuttaa jääkaappisi ja pakastimesi ruokiin

Näin sähkökatko vaikuttaa jääkaappisi ja pakastimesi ruokiin 5:22
Miten sähkökatkot vaikuttavat ruoan säilyvyyteen jääkaapissa ja pakastimessa? Voiko ilman sähköä laittaa ruokaa? Keskustelmassa Marttaliiton kotitalousneuvoja Niina Silander.

Lähde: STUK

Lue myös:

    Uusimmat